NRK Meny
Normal

Frykter at demning ryker i Egersund

Det kraftige regnværet kan føre til at en demning kan briste i natt, og politiet har evakuert 13 hus i Egersund.

Slettebø

Vannstanden ved Slettebø var rekordhøy onsdag ettermiddag.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er en flom i Lundeåna i Egersund, inn mot Egersund sentrum. Og der har vi gått til det skrittet at vi har evakuert i alt 13 husstander, sier operasjonsleder Henning Andersen i Rogaland politidistrikt.

20 cm over demningen klokken 02

Politiet vil følge situasjonen nøye utover natten. Sammen med Dalane energi og NVE har politiet iverksatt evakueringen av til sammen 13 husstander i Mjølhus-området.

Regnet har ført til mye store mengder vann i Hellelandsvassdraget og Lundeåna, og prognosene tilsier at vannstanden vil gå rundt 20 centimeter over en demning klokken 02 i natt.

– Hvis det skjer vil dette føre til en større vanntilstrømning inn i et boligfelt, sier Andersen.

Politiet opplyser at riksvei 42 nå er stengt ved Slettebøstrand, og at det er umulig å kjøre over Slettebø inn til Egersund.

Jobber på spreng

Vannstanden i Hellelandsvassdraget var onsdag kveld på 328 centimeter. På det høyeste sto vannet på 344 centimeter, opplyser Leif Broch, informasjonsansvarlig i Egersund kommune.

I Egersund er flomtoppen ventet å komme rundt klokken 02. Mellom 40 og 50 personer fra politiet, NVE, Sivilforsvaret og Dalane energi er i arbeid.

Trafostasjonen på Slettebø står utsatt til og Dalane energi arbeider på spreng for å unngå at det blir strømstans i området.

– I verste fall kan strømmen bli borte hos noen abonnenter i kortere perioder. Energiverket arbeider for å koble om for å unngå dette, sier Broch.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.