NRK Meny
Normal

Kristian mistet jobben i olja – nå kjører han budbil

Direktøren i bemanningsbyrået Kelly Services tror arbeidsmarkedet i Rogaland blir tøffere innen mars. Flere har mistet jobben, men synes ennå ikke på statistikken.

Kristian Strand Harris

RETT INNSTILLING: Kristian Strand Harris mistet jobben da Aker Solutions nedbemannet, nå kjører han budbil, er dørvakt og jobber som massør.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Tom Georg Indrevik

Tom Georg Indrevik er administrerende direktør i bemanningsbyrået Kelly Services.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

På tross av store kutt i oljebransjen ser NAV og bemanningsbyrå langt lavere tall i antall arbeidssøkere enn forventet. Dette kan endre seg snart, ifølge Tom Georg Indrevik, administrerende direktør i bemanningsbyrået Kelly Services.

Rett innstilling er viktig i jakten på ny jobb, mener bemanningsbyrået. Det hadde Kristian Strand Harris da han mistet jobben i Aker Solutions. Nå kjører han budbil.

– Det er selvfølgelig kjipt. Du forventer jo ikke at det skal skje, sier Harris.

Han har sikret seg, men arbeidssituasjonen er usikker for mange mennesker etter kuttene i oljebransjen.

Topper seg i mars

Tom Georg Indrevik i Kelly Services tror ikke toppen nås før i mars. Da tror han at vi kan se en dramatisk effekt av nedbemanningen.

– Våre prognoser viser at det vil bli færre stillinger og flere ledige personer, men utfordringen er vanskelig å spå fordi det er en forsinkelse i systemet, sier han.

regiondirektør i NAV Rogaland, Truls Nordahl

Truls Nordahl er regiondirektør i NAV Rogaland.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Selv om bedriftene går ut og sier at de skal nedbemanne nå, så skjer det kanskje ikke før etter to til fire måneder senere før det har en effekt i markedet, ifølge bemanningsselskapet.

– I mars vil vi se en dramatisk økning av tilgjengelige personer i markedet, sier Indrevik

Også regiondirektør i NAV Rogaland, Truls Nordahl, tror situasjonen snart kommer til å endre seg.

– Vi er litt overrasket over at vi har sett så lite på ledighetstallene enda. Vi har fått melding om at 5800 er permitterte eller oppsagte. Vi er spente på hvor de blir av, og hvor mange som kommer til oss, sier Nordahl.

– Jobbsøkere bør tenke utenfor boksen

– Kan vi vente oss en bølge om noen måneder når oppsigelsestider og sluttpakker går mot en ende?

– Det blir nok en bølge, men jeg tror ikke det blir noen tsunami. Jeg tror vi kommer til ¨å merke økningen, sier NAV-direktøren.

Spissere kamp om arbeid kommer til å bli et symptom på økningen, sier Indrevik, som mener framoverlente arbeidssøkere med en åpen holdning vil klare omstillingen best.

– Folk må tenke utenfor boksen. De må tenke hvordan de kan bruke sin kompetanse i andre sektorer, sier han.