Frykter å miste medisinen som forebygger hiv

Heming Welde Thorbjørnsen er én av om lag 1000 som får den hiv-forebyggende medisinen Prep på blå resept i Norge. Nå blir det vurdert om staten fortsatt skal ta regningen.

Heming Welde Thorbjørnsen tar hiv-forebyggende piller

Heming Welde Thorbjørnsen (38) er i risikogruppen for å bli smittet av hiv. Han mener Prep i tillegg til kondom er gode måter å beskytte seg på.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Dersom tilbudet forsvinner vil jeg få større risiko for en svært alvorlig sykdom, sier Heming Welde Thorbjørnsen.

38-åringen fra Karmøy ser på Prep som en slags vaksine, og tar én pille hver dag for å forhindre hiv.

– Har du som homofil følt på frykten for å bli smittet av viruset?

– Jeg kjente folk som nå er døde av aids, så jeg vet hvor skummelt det kan være. Samtidig er jeg fullt klar over at hivpositive på vellykket behandling ikke kan smitte andre.

Det er først og fremst menn som har sex med menn som benytter seg av tilbudet. Behovet har vært større enn antatt, og flere hundre står i dag på venteliste for å få resept på tablettene som gjør at du kan ha ubeskyttet sex uten å risikere hivsmitte.

– Prep er god folkehelse, og en bør gjøre ordningen enda mer tilgjengelig, sier Thorbjørnsen.

– Bør være grenser for hva staten skal betale

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall hivsmittede har gått betydelig ned de siste årene. Samtidig har gonoré og syfilis blant menn som har sex med menn økt siden 2017. En sannsynlig årsak til at hiv reduseres kan derfor være effekten av Prep, og ikke mindre risikoatferd.

Nå skal Prep-ordningen evalueres av Helse- og omsorgsdepartementet. De skal se på konsekvensene og vurdere en videreføring.

– Det bør være grenser for hva staten skal betale, mener nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Sveinung Stensland (H).

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsmann Høyre

Sveinung Stensland (H) er fremdeles kritisk til refusjon på Prep.

Foto: Stortinget

Han var også kritisk da helseminister Bent Høie innførte medisinen for snart to år siden. Stensland mener at hiv-medisin til friske mennesker er feil prioritering av legemiddelbudsjettet, men har ingen planer om å kreve omkamp, da prisen har blitt betydelig redusert siden innføringen.

– De kan kanskje gjøre noe med adferden sin, bruke kondom eller andre hjelpemidler for å unngå å bli smittet, sier Stensland.

– Ingen skam å ha et sexliv

Heming Welde Thorbjørnsen mener enda flere burde brukt preparatet, i tillegg til kondom.

– Det er ingen skam å ha et sexliv selv om man er singel, eller å få hiv fra en partner som var utro eller man ikke visste hadde hiv. Om du tenker at alle som bruker Prep er promiskuøse rundbrennere, så er det mangel på kunnskap.

Helge Ytterøy L'orange

Helge Ytterøy L'orange (H) mener Prep bør bli en permanent løsning.

Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen

Han får støtte fra Helge Ytterøy L'orange i Åpne Høyre, som er partiets talerør for skeiv blå politikk.

– Vi har de laveste smittetallene på 20 år for hiv blant menn som har sex med menn. Resultatene så langt bekrefter at medisinen er samfunnsøkonomisk lønnsomt og bør bli en permanent løsning, sier han.