NRK Meny
Normal

Fruktavlinger ødelagt av kraftige haglbyger

Nesten all frukten til bønder i Ytre Ryfylke ble ødelagt av været denne sommeren.

Haglskader på epler Helgøy
Foto: Gjermund Helgøy

– Det hagla i et kvarter og bakken ble hvit. Da tenkte jeg: «Det blir mye stygg frukt til høsten».

Geirmund Helgøy er fruktbonde på Helgøy i Hjelmeland. Dette året er store deler av epleproduksjonen hans helt ødelagt.

– Vi kan ikke konkludere helt før vi har høsta, men mellom 90 og 100 prosent er ødelagt av haglet.

Værsituasjonen er svært vesentlig for bønder, og sesongens dårlige sommervær på Vestlandet har ødelagt for mange gårdbrukere. Beitene er ødelagte og mange bønder har ennå ikke fått tatt førsteslåtten.

Det er også produsert langt mindre jordbær og kirsebær i år.

Nå blir eplene heller til juice

De to bøndene som dyrker frukt på Helgøy, tapte nærmere 75 tonn da uværet satte inn. Nå må eplene sendes til presse for å bli juice.

– Det kan være vi kan finne 10–20 tonn som er fint, men vi må vurdere om det er noe vi skal bruke tiden på. Da må vi i tilfelle hente inn flere folk, og vi må høste mye mer nøye, sier Helgøy.

Nå skal bøndene finne ut om de skal kaste alt, eller om de skal bruke tid på å lete fram frukten som kan selges videre.

Bøndene Kristen og Geirmund Helgøy

Bøndene Kristen og Geirmund Helgøy har investert millioner på omlegging.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Dette er dårlig økonomi

Fruktproduksjonen totalt i Ryfylke har de siste årene vært på 300 tonn i året. I år så det bedre ut, der håpet var at avlingene vil gi så mye som 400 tonn med frukt.

– Men det var fram til tordenskyene med kraftige haglbyger slo til, og ødela for bøndene på Helgøy, sier styreleder i nystartede Ryfylkefrukt, Øystein Tuntland Kleppa.

Tidligere i sommer åpnet et eget fruktpakkeri i Ryfylke. 20 bønder har gått sammen for å realisere pakkeriet som skal gjøre det både enklere og billigere å være fruktbonde. Storsatsingen hadde en prislapp på rundt 16 millioner kroner.

Nå er avlingene i Ryfylke halvert, og det blir ikke mer enn rundt 200 tonn med frukt å høste inn.

Øystein T. Kleppa
Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Det er dårlig økonomi i å lage fine epler, når alt må sendes til press. Mye av nyplantingene er også blitt skada av bygene, sier han.

Fruktdyrkerne får ti kroner mindre per kilo når eplene leveres til pressing, så dette året blir det ikke mye å tjene på frukten.

– Dette var året vi skulle betale til alle som har gitt oss penger for at vi kunne sette i gang med fruktdyrkinga. Men nå blir det på ny som tidligere år: «Vi får satse på neste år».