– Gjør kollektivreisene mer attraktive

Fremskrittspartiet vil gjøre arbeidsgiverbetalte kollektivkort skattefrie.

Ketil Solvik-Olsen Frp
Foto: Petter Olden / NRK

Fremskrittspartiet er sterkt kritisk til regjeringens forslag om å la kommunene innføre parkeringsavgifter på private eiendommer.

– Vi må slutte å se på flere avgifter som beste løsning på miljøutfordringer. Dette er negative virkemidler som skaper konflikt, gjør folk flest misfornøyde og skaper dårlig engasjement for problemstillingen, sier Frp sin stortingsreprsntant Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil innføre adgang til avgiftsparkering

Samferdselsdepratementet foreslår at kommunene skal få adgang til å innføre avgiftsparkering i praksis overalt, og samtidig innføre forbud mot å få avgiften refundert fra arbeidsgiver.
De eneste unntakene er bolig og fritidseiendommer, bensinstasjoner og eiendommer med ti eller færre parkeringsplasser.

Forslaget skaper ingen begeistring hos Fremskrittspartiet.

Les også: Tror på flertall for parkeringsavgifter

Les også: Her vil de ha parkeringsavgift

– Vi skal ha respekt for at folk flest ønsker transportløsninger som praktiske og enkle i en hektisk hverdag. Da er ikke mange busskifter eller lange gåavstander så attraktivt. Det synes jeg vi skal ha respekt for, fremfor å se ned på de som velger bil fordi det er tidseffektivt, mener Solvik-Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvadrat

Regjeringen åpner for at kommunene kan innføre parkeringsavgifter på private eiendommer. For eksempel ved kjøpesenteret Kvadrat i Sandnes der parkeringen i dag er gratis.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Mer kostbart å parkere

Venstre-topp i Stavanger Per A. Torbjørnsen, hilser nye parkeringsavgifter velkommen.

– Jeg tror at vi vil se en utvikling der parkeringsrestriksjonene blir strengere. Det blir mer kostbart å parkere. Da blir det mer naturlig å ta bussen i stedet for bilen, sier Thorbjørnsen til NRK.

Han tror det vil være mulig å få flertall blant politikerne i Stavanger for å ta i bruk regjeringens invitt til å innføre strengere parkeringsrestriksjoner.

– Positiv tilnærming vil gi formidable resultater

Solvik-Olsen vil og ha folk over på buss og tog, men med andre virkemidler.

– Løsningen er å gjøre kollektivreiser mer attraktivt, blant annet gjennom økt frekvens og lavere pris. Et konkret forslag fra Frp er at arbeidsgiverbetalt kollektivkort skal være skattefritt. Regjeringen har selv anslått at dette vil gi 175.000 flere kollektivreisende og tilsvarende færre bilister, sier Frp sin stortingsrepresentant.

Les også: Dyr parkering i fjellheimen

Les også: Frykter oppsigelser etter innføring av parkeringsavgift

Han mener at en positiv tilnærming vil gi formidable resultater, som vil finne sted fordi folk frivillig endrer adferd.

– Stortingsflertallet er umiddelbart negative fordi det handler om skattelettelser. Det viser hvordan ideologi stopper oss fra å finne gode løsninger på felles utfordringer.