NRK Meny
Normal

Frp åpner for samarbeid med Ap i Stavanger

Så lei er Fremskrittspartiet av Høyreveldet i Stavanger, at de åpner opp for å samarbeide med Arbeiderpartiet , slik nabobyen Sandnes har gjort.

Christian Wedler i Stavanger Fremskrittsparti

Ordførerkandidaten til Stavanger Frp mener Høyre har styrt for lenge og åpner for å samarbeide med Ap i kommunen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Valglogo

– Høyre har styrt byen i 20 år. På denne tiden har det oppstått en negativ maktstruktur mellom politikere, organisasjoner, næringsliv og innflytelsesrike privatpersoner, sier Christian Wedler, Frps ordførerkandidat i Stavanger.

Christine Sagen Helgø

Christine Sagen Helgø har bare vært ordfører i Stavanger siden 2011. Men partiet hennes Høyre har hatt ordføreren i Stavanger siden 1995.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Så lysten er han på et maktskifte i oljebyen at han trekker frem en usannsynlig allianse som en reell mulighet.

– Det ville være sunt å bryte denne strukturen, og derfor er det aktuelt for oss å samarbeide med Arbeiderpartiet, sier Wedler.

Ble suksess i Sandnes

For fire år siden slo Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet seg overraskende sammen i Sandnes. Dette har blitt en populær allianse. Ordfører Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp) feiret nettopp fire lykkelige år sammen, og vil fortsette forholdet.

Wedler har fått gode tilbakemeldinger fra naboen i sør, og håper på en like stor suksess i Stavanger.

– De rapportene vi får fra våre folk i Sandnes er positive. Det er klart at dette er interessant, og vi kan fort få til mye av det samme i Stavanger, sier han.

Christian Wedler ser liten politisk forskjell mellom Høyre og Arbeiderpartiet i Stavanger. Dette mener han er et godt argument for eventuelt å inngå et samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Vi er opptatt av å få gjennomslag for våre saker. Hvem vi samarbeider med er derfor mindre viktig enn hva vi får til.

Ap og frp jubler over suksess i Sandnes

ARKIVVIDEO (13.07.2015): Ordfører Stanley Wirak (AP) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) feiret mandag fire år ved makten.

Har ikke stengt døren for Høyre

Selv om Wedler nå åpner for et samarbeid med Arbeiderpartiet, finner han også mange gode grunner for et samarbeid med Høyre.

– Det er flest saker der vi står nærmest Høyre politisk. Selvsagt er det aktuelt med et samarbeid med dem dersom de åpner for dette, poengterer Wedler.

Fremskrittspartiet har de siste årene stått utenfor flertallsblokken av Høyre og sentrumspartiene, og er altså lysten på å bli med å styre byen i årene som kommer.

Har skrevet bok om Stavanger

Den ferske ordførerkandidaten har brukt sene sommerkvelder til å skrive ned sine vyer for Stavanger. Nå lanserer han disse tankene mellom to permer.

– Jeg følte behov for å klargjøre mine tanker om Stavangers vei mot 2025. Det begynte som mange leserbrev, men endte opp som en hel bok, sier Wedler.

I boken handler det om alt fra vern av trehusbebyggelse til framtiden for oljeindustrien. Og ikke minst er dagens maktstrukturer i Stavanger viet stor plass.

– Jeg er mest opptatt av at vi nå får et skifte. I den situasjonen byen er i, ville det være sunt å få inn nye folk med nye ideer, svarer Wedler.