NRK Meny
Normal

Fritt fram på sjøen

Det er fritt fram for promillekjøring og fartsovertredelser i båt på Haugalandet. Politiet kan ikke rykke ut uten båt.

Politimester Karl-Henrik Sjursen frykter ville tilstander på sjøen på Haugalandet i sommer. Grunnen er at politiet ikke har egen båt.

- Vi er ikke i stand til å drive kontrollvirksomhet på sjøen. Vi har tatt dette opp med Politidirektoratet gjentatte ganger, men de pengene som skal til for å etablere kontroll på sjøen er der ikke. Det må vi bare innrette oss etter, sier Sjursen.

Klager

Stadig flere klager kommer inn til Karmsund Havnevesen både fra Smedasundet i Haugesund og fra havneområdene rundt Kopervik og Skudeneshavn. Mange melder fra om høy fart og mistanke om promillekjøring på sjøen. Men havnevesenet kan ikke gjøre noe.

- Vi kan ikke gjøre så mye mer enn å sende ballen videre. Det vi kan sørge for er at publikum får vite at farvannet har en fartsbegrensning. Vi kan skilte på en god måte. Men vi kan ikke håndheve dette, det blir politiets oppgave, sier havnedirektør Odd Einar Mæland.

Uvettig oppførsel

Nå er båtsesongen i full gang, men altså uten kontrollvirksomhet på sjøen på Haugalandet. Politimester Karl-Henrik Sjursen mener politiet kunne avdekket mye uvettig oppførsel langs kysten dersom de hadde hatt sjøpatrulje.

- På samme måte som på land er det folk som begår overtredelser på sjøen. En kontrollvirksomhet hadde virket forebyggende og dempende på dette, sier Karl-Henrik Sjursen.