Hopp til innhold

Misjonsorganisasjoner frifinnes for ansvar etter overgrep på internat

Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangeliske Lutherske Frikirke er frikjent for ansvar for at ei jente ble utsatt for overgrep på et internat eid av organisasjonene.

Advokat Christian Lundin, Arnfinn Løyning i Frikirken og Øyvind Aasland i Misjonssambandet

Advokat, Christian Lundin, for de saksøkte misjonsorganisasjonene. I bakgrunnen er Arnfinn Løyning fra Frikirken og Øyvind Aasland fra NLM.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Kvinnen, som gikk til sak mot Misjonssambandet og Frikirken fordi hun ble utsatt for omsorgssvikt og seksuelle overgrep på en internatskole i Taiwan, vant ikke fram med søksmålet i Stavanger tingrett.

Stavanger tingrett mener at misjonsorganisasjonene ikke har ansvar for overgrepene som skjedde på et internat eid av fire misjonsorganisasjoner i Taiwan på 80-tallet.

I dommen står det at internatdriften var allment akseptert på 80-tallet. Retten mener også at organisasjonens håndtering av saken ikke gir grunnlag for erstatning.

– Skuffet over dommen

Øyvind Aasland fra NLM, Advokat Christian Lundin og Arnfinn Løyning fra Frikirken

Øyvind Aasland fra NLM, Advokat Christian Lundin og Arnfinn Løyning fra Frikirken under dagens pressekonferanse.

Foto: Eline Årdal / NRK

– Min klient er skuffet over dommen. Hun mener den unnlater å ta stilling til en del sentrale forhold, sier kvinnens advokat Øystein Hus.

Kvinnen, som var misjonærbarn på internatet, gikk til sak mot Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Den Evangeliske Lutherske Frikirke (Frikirken) fordi hun mente de burde ha grepet inn og stanset overgrep hun ble utsatt for i løpet av skoleåret 1988–89.

Gjerningsmannen var en lederperson ved internatet, en såkalt «husfar». Kvinnen bodde totalt seks og et halvt år på internat fordi foreldrene hennes var misjonærer på Taiwan.

Kvinnen og hennes advokat mener organisasjonene har et erstatningsansvar, men misjonsorganisasjonenes advokat avviste juridisk ansvar for overgrep og omsorgssvikt.

Etter at kvinnen kontaktet gjerningsmannen i 2008, har hun fått 150.000 kroner i erstatning. Erstatningen ble gitt etter et forlik.

Vurderer anke

– Min klient ser det slik at de krav barna med rimelighet kunne stille til virksomheten for å forhindre overgrep er satt til side. Hun mener dommen ikke drøfter de konkrete forholdene og organiseringen ved internatet, som de saksøkte har ansvar for. Dette var et helt sentralt og avgjørende punkt for henne, sier Øystein Hus.

Hus og hans klient vil nå sammen med prosessfullmektiger gå igjennom dommen og vurdere spørsmålet om anke.

– Vi skal gå nøye gjennom de rettslige og faktiske forhold, sier han.

Frikirken og NLM beklager

Rettssaken foregikk i Stavanger tingrett 10–13. september. Dom er nå blitt avsagt, og Frikirken og NLM ble frifunnet.

– Vi mener at det er viktig at vi nå har fått en avklaring, og at dommen fastslår at vi ikke har et erstatningsansvar. Men dette har vært en vond sak. På vegne av Frikirken og NLM beklager vi sterkt at et misjonærbarn ble utsatt for overgrep på en av våre internatskoler, skriver Frikirken og NLM i en pressemelding.

Arnfinn Løyning, synodeformann i Frikirken og Øyvind Åsland, generalsekretær i Misjonssambandet, skriver at de på 80-tallet mente at internatordningen var god, men at de i dag vet at det ikke stemmer. De understreker at det ikke lenger finnes internat for barn i grunnskolen på deres misjonsfelter.

– Denne saken har vært en stor belastning for mange involverte. Mange misjonærer, misjonærbarn og ansatte ved skoler og internat har tatt kontakt for å samtale om temaene som var oppe i rettssaken, skriver de.

– Organisasjonene har i flere år erkjent og beklaget at opphold ved skoleinternat, og adskillelse fra foreldre har påført misjonærbarn belastninger. Vi står fast ved denne beklagelsen, skriver de.

Norsk luthersk misjonssamband (NLM) har tidligere uttalt i sitt eget magasin at de beklaget måten barna ble adskilt fra sine foreldre under misjonæroppholdet, men de vil ikke ta juridisk ansvar for dette.