NRK Meny
Normal

Frikjenner Christensen

Nokas-tiltalte Erling Havnå fastholder at kameraten Alf Henrik Christensen ikke har noe med ranet å gjøre.

Alf Henrik Christensen
Foto: Frode Merkesvik / NRK

Erling Havnå, som startet sin forklaring for lagmannsretten i formiddag, har flere ganger forandret historien om sin rolle under Nokas-ranet. I tingretten hevdet han at han bare var uvitende vakt ved fluktbilene i Sørmarka. Siden har han innrømmet at han var inne i selve tellesentralen. Men en ting holder han fast ved: Kameraten Alf Henrik Christensen var ikke med. 

Tydelig nervøs, og svært detaljert, forteller Havnå nå om forberedelsene og gjennomføringen av Nokas-ranet. Han har blant annet forklart at han, dagen før ranet, kjørte i følge med Christensen fra Arendal til Stavanger.

Skilte lag

Men som i tingretten hevder han at han traff den medtiltalte arendalitten helt tilfeldig på en bensinstasjon i hjembyen, og at de to kjørte sammen helt til deres veier skiltes like før de kommer til Stavanger.

- Alf Henrik skulle til firmaet sitt i Haugesund. Selv fortalte jeg at jeg skulle treffe ei dame og dra på Ikea. Jeg visste at Alf Henrik aldri ville mistenke meg for å skulle være med på noe som dette, forklarte Havnå.

Ifølge Erling Havnå ble han for første gang innlemmet i David Toskas ransplaner i januar, to og en halv måned før ranet, men han fikk aldri noen detaljert innfrøring i Toskas planer. Han fikk etter hvert forespørsel om å skaffe en øks og en slegge, samt en kassebil. Han ble også spurt om å være vaktmann ved fluktbilene i Sørmarka.

Inn i ranslaget kvelden før

Det var først da han ankom Toskas leilighet i Smeaheia kvelden før ranet, at han ble spurt om å være en del av ranslaget som skulle ta seg inn i tellesentralen.

- Jeg ble spurt om å knuse vinduet inn i tellesentralen og kaste bagger med penger ut. Jeg ble nok spurt fordi jeg tross alt har trent endel. Jeg tenkte litt på det, men sa ja, forklarte Havnå.

Han fortalte i retten at Toska hadde forsikret om at ranet skulle gå svært raskt og at ingen skulle komme til skade.

Havnå skal også ha fått beskjed om å sitte på i bilen som Kjell Alrich Schumann kjørte.

- Toska pekte på Schumann og sa: Du skal sitte på med ham.