NRK Meny
Normal

Frifinner Dan - nagler Ingebrigtsen

Lars-Erik Andersen gikk i retten langt i å frikjenne Dan Pettersen for Nokas-ranet. Samtidig trakk han Thomas Oscar Ingebrigtsen tettere inn i saken.

Lars-Erik Andersen med sin forsvarer Harald Stabell
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Både i politiavhør og i retten har Andersen sagt at noen på tiltalebenken i tingretten ble dømt for noe de ikke har gjort.

Selv om han ikke vil peke ut den eller de han tenker på, tyder alt på at han sikter til Dan Pettersen.

- Jeg har hatt mye vondt av Dan, sa Andersen i retten i dag.

- Ingebrigtsen skaffet våpen

Dan Pettersen er tiltalt og dømt for grovt ran med døden til følge. Påtalemyndigheten mener med andre ord at Pettersen var en del av laget som faktisk gjennomførte ranet.

I retten i dag gikk Lars-Erik Andersen langt i å frikjenne Pettersen fra denne nære tilknytning til ranslaget. samtidig mener han at Thomas Oscar Ingebrigtsen, som bare er tiltalt og dømt for medvirkning, hadde en langt mer sentral rolle.

- Mitt inntrykk har hele veien vært at hvis det ikke hadde vært for Ingebrigtsen, hadde det ikke blitt noe Nokas-ran. Han har vært der fra dag én, mente Andersen, og sa at Ingebrigtsen var Toskas nøkkelmann i Stavanger-området, og at han til og med hadde skaffet våpen til ranslaget.

- Det er utrolig at Thomas Oscar Ingebrigtsen kan gå rundt som en fri mann, mens Dan må sitte inne, sa Andersen - og siktet blant annet til at Ingebrigtsen så langt ikke har vært varetektsfengslet i Nokas-saken, og at han har en langt mildere tiltale enn Dan Pettersen.

Truffet Dan to ganger

På spørsmål fra Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling, understreket Andersen at han bare hadde truffet Pettersen to ganger før de møttes igjen i tingretten.

En gang på Kvadrat vinteren før ranet og en gang i et forholdsvis hverdagslig møte i dekkleiligheten i Nedre Dalgate.

Samtidig hevder han at han traff alle medlemmene av ranslaget før og under ranet.

Med andre ord: Dan Pettersen var - i følge Lars-Erik Andersen - ikke med på Nokas-ranet.

Lettet Dan

Det er ingen tvil om at Dan Pettersen satte stor pris på redningsplanken fra Lars-Erik Andersen.

- Han fikk en følelsesmessig reaksjon, sier forsvareren hans, Brynjar Meling.

- Hva slags reaksjon?

- Du kan vel bruke et ord som "lettet".

Da var situasjonen annerledes for Dan Pettersens tidligere kamerat, Thomas Oscar Ingebrigtsen. Men forsvareren hans, Tor Kjærvik, var ikke overrasket over Lars-Erik Andersens harde utfall mot hans klient.

- Dette var vi forberedt på, selv om vi kanskje ikke hadde regnet med at min klient så og si skulle få skylden for hele Nokas-ranet mens Toska mer var som en konsulent å regne, sier Kjærvik.

Aktoratet er tydelig usikre på hva de skal legge i Lars-Erik Andersens vitnemål:

- Det var veldig kryptisk. Vi må tenke litt mer på det som ble sagt. Men vi ser ingen grunn til å endre tiltalen mot Dan Pettersen, sier aktor Arild Dommersnes.