NRK Meny
Normal

Fremtiden skal være sikret for Haugesund lufthavn

Samferdselsdepartementet legger driften av flyplassen på Helganes ut på anbud. Lokale politikere jubler, og tror på bedre flytilbud i fremtiden.

Haugesund lufthavn Karmøy

Samferdselsdepartementet legger driften av flyplassen på Helganes ut på anbud. Lokale politikere jubler, og tror på bedre flytilbud i fremtiden.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Nå kan en kan legge ut den videre driften av flyplassen på anbud. Det etableres et pilotprosjekt som gjør at Avinor kun blir sittende som eier av infrastruktur på flyplassen.

Les også: Håper private kan redde flyplassen

Det sier Terje Halleland (Frp) statssekretær i Landbruksdepartementet til NRK.

Terje Halleland

Terje Halleland (Frp), statssekretær i Landbruksdepartementet, mener den nye modellen for driften ved Haugesund lufthavn, sikrer at flytilbudet blir opprettholdt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Avinor har de siste årene hatt en avtale med det lokalt eide selskapet Luftbygging AS om utvikling av utenlandsruter på flyplassen. Denne avtalen går ut i 2018, og andre flyselskaper har vegret seg for å satse på Haugesund lufthavn.

Les også: Denne flyplassen kan bli fjernstyrt

– Ønsket fra regionen er å fortsette å drive på samme måte som nå, der utenlandstrafikken har vært en stor suksess, sier Halleland.

I mål

Ifølge samferdselsdepartementet innebærer den såkalte tjenestekonsesjonsmodellen at konsesjonsinnehaveren skal ta på seg hele drifts- og vedlikeholdsansvaret for lufthavnen. Dette er et pilotprosjekt og regjeringen vil ikke utvide ordningen til andre lufthavner enn Haugesund før man har opparbeidet seg erfaring fra dette prosjektet.

Les også: Nye faste flyruter frå Haugesund til London

– Da er vi omsider i mål for regjeringens arbeid med å sikre utenlandstrafikken ved Haugesund lufthavn.

Arve Kambe

Arve Kambe, som er stortingsrepresentant for Høyre i Rogaland, sier regjeringen nå er i mål med å sikre utenlandstrafikken ved Haugesund lufthavn.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det sier Arve Kambe som er stortingsrepresentant for Høyre i Rogaland.

– Her har regionen stått sammen lenge. Sammen med Høyre og FRPs løfter fra valgkampen kan dette bidra til at Haugesund lufthavn videreutvikles på egne bein, mener Kambe, som håper den nye modellen for driften av flyplassen på Helganes gir flere ruter og bedre tilbud fremover.

Gledens dag

– Dette synes jeg er en gledens dag. Det er mange på Haugalandet som har jobbet lenge for å få den beslutningen som departementet har gitt oss i dag. I stor grad har våre innspill blitt tatt hensyn til, så nå ser vi lyst på fremtiden.

Jarle Nilsen

Karmøy-ordfører Jarle Nilsen (A). Han mener beslutningen i Samferdselsdepartementet på kort sikt gjør at dagen rutetilbud på Helganes kan opprettholdes.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det sier Karmøy-ordfører Jarle Nilsen (A). Han mener beslutningen i Samferdselsdepartementet på kort sikt gjør at dagen rutetilbud på Helganes kan opprettholdes.

Les også: Nå kan flyturen din bli raskere og litt mer behagelig

– På lengre sikt kan det kanskje gjøre oss enda mer attraktive for reisemål ute i Europa, mener Nilsen.

Nye reisemål

Kamøy-ordføreren mener mange kan være interesserte i å drifte flyplassen.

– Vi tror at dette anbudet kan være såpass interessant å spennende at både regionale, nasjonale og kanskje internasjonale aktører ser interessen av å gi et tilbud, sier Nilsen.

Han mener at det langsiktige perspektivet med en driftsavtale på 20 til 30 år kan få lavprisselskaper inn for å opprtettholde rutetilbud og for å komme opp med nye reisemeål.