NRK Meny
Normal

– En tradisjon som sitter i manges hjerter

På tross av tyveriet i helgen, vil ikke Frelsesarmeen kvitte seg med den årelange tradisjonen der folk kan legge gaver til Fretex under juletreet på Domkirkeplassen.

Anne-Grethe Amland og Ørjan Amland.

Korpsledere Anne-Grethe og Ørjan Amland sier Frelsesarmeen ikke har mulighet til å sette opp ekstra vakter ved julegranen på Domkirkeplassen. Men de har heller ingen planer om å avvikle tradisjonen med julepakker til Fretex.

Foto: Pia Hetland / NRK

Det vakte harme da det viste seg at noen har stjålet julegavene som lå under treet på Domkirkeplassen i Stavanger. Men Frelsesarmeen har ingen planer om å kvitte seg med den årelange tradisjonen der folk kan legge julegaver under den store julegranen ved Domkirken.

– Foreløpig har det ikke vært snakk om å avvikle denne tradisjonen. Den sitter langt inne i manges hjerter, sier Anne-Grethe Amland, korpsleder i Frelsesarmeen i Stavanger.

Pakkene blir samlet inn av Frelsesarmeen, og gitt videre til Fretex.

Frister ikke å legge igjen pakker nå

Folk NRK treffer på Domkirkeplassen mandag ettermiddag, synes det er utrolig at pakkene til Frelsesarmeen ikke kan få ligge i fred under julegranen.

– Jeg blir ikke overrasket over sånt lenger. Men det er helt forferdelig at noen har tatt gavene, sier Borghild Gjersdal.

– Det er helt utrolig. Tenk at noen kan gjøre seg til kjeltring for noe sånt i dagens samfunn, sier Kjell Audun Gjersdal.

– Jeg synes det er helt grusomt at vi ikke kan legge gaver til trengende under treet uten at andre tar de. Det synes jeg er respektløst, sier Tone Eriksen.

– Frister det å legge en pakke under treet nå?

– Nei, det gjør jo ikke det, sier Eriksen.

Flere pakker med leker som folk har gitt til Frelsesarmeen, har blitt stjålet fra juletreet i Stavanger. Frelsesarmeen vil likevel beholde tradisjonen.

Blir ingen ekstra vakter

Torghandler Georg Kolnes har god sikt til julegranen og sier han har forsøkt å følge med på pakkene.

– Men det er jo vanskelig å passe på. Det er forferdelig trist at noen tar pakkene, sier han.

Frelsesarmeen sier de ikke kan stille med ekstra bevoktning av julepakkene.

– Det er vanskelig for oss å ha døgnvakt for å passe på treet, sier korpsleder Ørjan Amland.

Frelsesarmeen oppfordrer folk til å levere pakker tidligere på dagen, slik at gavene ikke blir liggende under treet utover kvelden og natten. Frelsesarmeen henter pakkene hver dag.