Franske myndigheter: Levningene ved Karmøy er trolig savnet barn etter tragisk forlis

For over tre måneder siden ble det funnet levninger etter et lite barn i sjøen ved Karmøy. Påtalemyndigheter i Frankrike mener det trolig er et barn som ble meldt savnet i fjor.

Karmøy

DREV I LAND: Dette er fra området hvor levningene ble hentet opp fra sjøen på Karmøy.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det skriver Stavanger Aftenblad onsdag.

I starten av januar ble det funnet levninger av et lite barn i kjeledress med redningsvest, som hadde drevet i land ved Karmøy.

Politiet mener levningene hadde vært i sjøen noen måneder. Obduksjonsrapporten resulterte i en fullstendig DNA-profil, men barnet er enda ikke identifisert.

Etter funnet bekreftet politiet overfor NRK at de sjekket det opp mot et tragisk forlis i Den engelske kanal, hvor en gutt på 15 måneder hadde forsvunnet.

Franske myndigheter sier nå til Aftenbladet at det trolig er barnet som ble meldt savnet etter forliset som ble funnet ved Karmøy.

– Det er en ganske sterk antakelse. Det er mye som ser ut til å stemme med barnet som forsvant. Undersøkelsene fortsetter for at vi skal kunne slå dette fast med sikkerhet, sier Sebastien Pieve hos påtalemyndigheten i den franske byen Dunkerque til avisen.

Den døde personen ble funnet i sjøkanten nordvest for Skudeneshavn, i nærheten av Syre.

Familie på fem omkom

27. oktober i fjor omkom en kurdisk familie på fem i et forlis mellom Frankrike og England.

De fire eldste ble alle funnet, men en 15 måneder gammel gutt drev bort, ifølge øyevitner.

Familien hadde dratt fra Iran tidlig i august, og ved hjelp av menneskesmuglere havnet de i en flyktningleir nord i Frankrike. Planen var å søke lykken i England.

Men få kilometer ut på det åpne hav gikk det fryktelig galt. Båten tok inn vann og kollapset.

Ifølge BBC var det flere som advarte familien mot å bli med den snaut fem meter lange båten over Den engelske kanal i den kraftige vinden og de høye bølgene.

Tidkrevende

Linn Tove Strand, politioverbetjent ved Karmøy lensmannskontor, ønsker ikke å si noe om uttalelsene fra franske myndigheter.

– Barnets ID er enda ikke bekreftet, og jeg ønsker derfor ikke å kommentere dette på nåværende tidspunkt, sier Strand til NRK.

Hun sier at forliset i Den engelske kanal er noe de spesifikt følger opp, men at de ikke kan utelukke andre teorier så lenge barnet ikke er identifisert.

Obduksjonsrapporten ga ingen sikker dødsårsak, men funnene og omstendighetene er forenelig med at drukning kan være dødsårsaken.

Linn Tove Strand

Politioverbetjent Linn Tove Strand.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Politiet har tidligere sagt at vi ikke har grunn til å tro at det er knyttet noe kriminelt til dødsfallet, sa Strand i januar.

Politiet har siden lett etter et DNA-treff, både i Norge og internasjonalt. Også Nasjonal Identifiseringsgruppe i Kripos og Interpol jobber med å finne ut hvem barnet er.

– Arbeidet har tatt lengre tid enn vi hadde håpet, men forhåpentlig nærmer vi oss, sier Strand.

Flere nyheter fra Rogaland