Det er torsdag kveld og Geir Vagle Stangeland er på bigården som han har inne på området til Haugesund lufthavn Karmøy. Han pakker de siste kubene i varebilen, og med en halv million bier i bagasjen, skal han neste morgen til Grimo i Ullensvang herad i Hardanger.
– Biene liker ikke å bli herset med. De skal helst ha ro. I bilen er det så varmt at de bare blir sintere og sintere, sier Vagle Stangeland.
Han vet hva han snakker om etter 18 år som birøkter. Det er fjerde året på rad at han tar den nesten tre timer lange, men høyst nødvendige, kjøreturen til Hardanger med biene sine.
– Prosjektet er kjempeviktig, både for oss birøktere og for fruktbøndene, sier Vagle Stangeland.
Birøkteren har i mange år vært leder både i Haugaland birøkterlag og Rogaland birøkterlag. Nå er han nestleder i styret i Honningcentralen og svært aktiv i prosjektet Pollivest.
– Enormt viktige
For fruktbonde Steinar Langesæter på Grimo i Ullensvang er biene en viktig ingrediens i oppskriften på en god avling.
Fruktgården er bygget på mange generasjoners slit og kunnskap. Han er stor på plommer, men har også moreller og litt epler. Når Vagle Stangeland ankommer fredag formiddag, er Langesæter optimist.
– Biene er enormt viktige for pollinering og bestøving. Særlig for plommer og moreller, men også for epler. Så jeg håper den halve millionen med bier gjør en god jobb, sier den erfarne fruktbonden.
De siste fire årene har Haugaland birøkterlag hver vår satt ut mellom 250 og 300 bikuber i Hardanger for å hjelpe til med å pollinere frukttrærne.
Vinn-vinn-situasjon
De 23 bikubene til Vagle Stangeland blir satt ut på fire nøye utvalgte steder hos Langesæter og naboen for å få størst mulig avling og finest mulig frukt. Pollivest-samarbeidet involverer både Honningcentralen, Norges birøkterlag, Gartnerhallen, Fylkesmenn og fruktlagrene i Hardanger og Sogn og Fjordane.
– Et av målene er bevisstgjøre fruktbøndene på hvor viktige biene er, sier Vagle Stangeland.
Pollineringen er over i løpet av en snau måned, men Geir Vagle Stangeland lar bikubene stå på Grimo til slutten av juni i håp om å få honning fra villbringebær slik at nye produkter kan utvikles.
– Her inne kan vi for eksempel produsere Hardangerhonning. Dermed blir dette vinn-vinn for begge parter, sier birøkteren fra Tysvær.