Hopp til innhold

Fra Stavanger til Texas for å bli smartere – fikk råd av president Obama

Oljemessa i Huston er vanligvis målet når politikere og næringslivsfolk fra Stavanger reiser til Texas. Men nå er det nye tider, og teknologi og innovasjon i Austin står på programmet.

President Obama åpner South By SouthWest

– Det er ikke nok å forsøke å finne «The Cool Next Thing», det viktigste er å finne ut hva den kan brukes til for å utvikle samfunnet, sa president Barack Obama til blant andre Stavanger-delegasjonen på South By SouthWest i Austin.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

– Austin er veldig god på teknologi, så vi syntes det var på tide å reise hit. Det passer veldig bra med vår strategi om å bli smart-by, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

I egenskap av styreleder i Greater Stavanger har hun tatt med seg en delegasjon politikere, næringslivsfolk og mediefolk til South By SouthWest i Austin, Texas.

Henter gode ideer

Det er en av de største festivalene for innovasjon, film og musikk, og prestisjen den har understrekes av at det i år var president Barack Obama som holdt åpningstalen.

– Vi er her for å lære av de beste når det gjelder å kunne gjøre livene til folk enklere ved hjelp av teknologi. Så nå får vi mange gode, nye ideer å ta med hjem til Stavanger, sier Sagen Helgø.

– Dessuten synes vi det er viktig å vise fram noe av det vi gjør i Stavanger og Norge, sier hun.

Erik Stokkeland og Christine Sagen Helgø i Austin, Texas

Gründer Erik Stokkeland og styreleder i Greater Stavanger, Christine Sagen Helgø på teknologimesse i Austin, Texas.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

Derfor er Erik Stokkeland en av dem hun har tatt med seg på turen. Han er gründer og daglig leder av selskapet Future Homes i Stavanger.

– Vi er her først og fremst for å markedsføre selskapet. Her er det masse investorer, kunder og potensielle nye ansatte, sier han.

Selskapet hans satser på smart-teknologi og jobber med å få mange ulike teknologiske «dingser» til å fungere sammen.

– Vi ser at flere og flere smarte produkter kommer inn i hjemmet. Vi har smart-TV, smart musikkstyring og smarte vann- og innbruddsalarmer. Derfor har vi laget en slags ruter for tingene dine, som knytter dem sammen slik at alt dette kan fungere i lag, forteller Stokkeland.

Flere bein å stå på

Selv om Stavanger-delegasjonen denne gang har valgt seg teknologi i Austin framfor olje i Huston, betyr ikke det at olje er helt ute, forsikrer Christine Sagen Helgø.

– Vi skal leve av olje og gass i Stavanger i minst 50 år til, men vi skal leve av noe i tillegg. Det at vi klarer å tilrettelegge for flere næringsbein å stå på, er så viktig, og det er derfor vi er her, sier hun.