Fra sofasliter til ekstremløp-deltaker

For to år siden var husarbeid eneste treningsform for Magnus Minde. I år skal han bruke Ironman som oppkjøring til Norseman.

Magnus Minde

Magnus Minde har kommet seg opp av sofaen og i form.

Foto: Iron Man Haugesund

– Det var stille og rolig. Jeg satt på sofaen, zappet litt, og drakk Cola. I den grad jeg hadde fysisk aktivitet var det å passe barna og oppussing i huset, sier Magnus Minde til NRK.no.

Han beskriver livet sitt for to år siden. Før treningsbasillen smittet ham, og han plutselig hoppet opp fra sofaen og meldte seg på Hårfagrerittet.

– Kjøpte sykkel kvelden før

Hårfagrerittet ble hans første treningsøkt i voksen alder, etter gymtimene på skolen.

Magnus Minde

Magnus Minde gleder seg til Norseman i sommer.

Foto: Haugesund triatlonklubb

– Det gikk som det måtte gå. Jeg hadde ingen planer om å trene på forhånd, og trodde ikke det var nødvendig. Jeg kjøpte sykkel kvelden før, og syklet noen runder rundt lekeplassen for å teste ut dette med klikkpedaler, sier Minde.

– Jeg gikk på en stjernesmell, men karet meg i mål på et vis. Da fikk jeg et slik endorfinrush som en får når en tar seg helt ut, forteller han.

Den følelsen gav ham motivasjonen til å fortsette treningen, og nå trener han omtrent ti ganger i uken.

Inspirert av tøffinger på Hawaii

I 2011 meldte Minde seg på Hårfagrerittet.

– Jeg hadde sett et TV-program om Iron Man på Hawaii og tenkte at det var noen tøffinger.

– Det gikk også slik det måtte. Jeg hadde stort sett fokusert på svømming, fordi det kunne jeg ikke skikkelig fra før. Jeg hadde badet mye, men aldri svømt, forteller han.

Minde hadde kun løpt ti turer og så vidt sittet på temposykkelen, og derfor smalt det når han var ferdig i vannet og på sykkelsetet.

– Jeg brukte nesten tre timer på en halvmaraton, forteller Minde.

I år stiller han på Norseman

– Jeg har ikke helt klart å finne ut hva det er, men disse styrkeprøvene gir en helt egen følelse. Endorfinrushet får deg til å føle at du har reddet verden. Du vet jo at du ikke gjør det, men du får en slik følelse, sier Minde.

Magnus Minde

– Endorfinrushet er fantastisk, sier Magnus Minde.

Foto: Iron Man Haugesund

Han var ikke i tvil om at han skulle gjennomføre nok et triatlon. Nå stod et ekstremt et for tur – Norseman i Eidfjorden.

På Norseman svømmer utøverne 3,8 kilometer, sykler 18 mil for så å løpe marathon opp til Gaustatoppen.

– Det er nok et mareritt for de fleste. Det er anerkjent som verdens hardeste løp som man kan gjennomføre på en dag, forteller Minde.

Og før han skal delta på Norseman, skal han lade opp med Ironman.

– Ironman blir en flott oppkjøring. Det trodde jeg aldri skulle si. Jeg må passe på å ikke ta meg helt ut og så må jeg ikke få strekk, sier den tidligere sofasliteren.