Hopp til innhold

Fra oljejobb til praksisplass på sykehjem

Sean Greater er én av 30 menn som er med i prosjektet Menn i helse i Rogaland. Snart skal de reduseres til 20 – og Greater er mer enn klar til å kjempe om en plass videre.

Menn i helse

Sean Greater (til venstre) kjemper om å bli én av 20 menn som får ta fagbrev som helsefagarbeider. Akkurat nå er han helserekrutt. Her sammen med Egil Sømme, beboer ved Sola sykehjem.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Deltakerne i prosjektet får tittelen helserekrutt og tilbud om et komprimert utdanningsløp. Til slutt står de igjen med fagbrev som helsefagarbeider.

– Jeg tror at hvis flere menn hadde vært villige til å prøve, hadde de blitt positivt overrasket, sier Greater.

Menn i helse-møte i Stavanger

161 arbeidsledige møtte opp da Menn i helse startet opp i Stavanger i februar. Prosjektet startet i Trøndelag, og har nådd elleve fylker.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

I sykehjemsgangene er han et sjeldent syn. I Norge i dag er kun ti prosent av helsefagarbeiderne menn. På Sola sykehjem er det enda mindre. Der er tallet fem prosent.

Sean Greater er en av dem som vil få opp tallet.

Jakter de mest motiverte

– Det er akutt mangel på menn. Det er egentlig det eneste som har manglet i avdelingene, sier han.

Prosjektet Menn i helse startet med 30 menn. Ti må bort, for til slutt skal det bare stå 20 igjen.

Menn i helse

Vidar Kringlemoen, fylkeskoordinator for Menn i helse, sier det er stor konkurranse om å få ta fagbrev som helsefagarbeider.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er en konkurranse. Vi er på jakt etter dem som er best egnet og mest motiverte. Det er disse som får sommerjobb i kommunen og starter ved skolebenken til høsten, slik at de blir helsefagarbeidere, sier Vidar Kringlemoen, fylkeskoordinator for Menn i helse.

– Vi jager ikke penger

Greater har sju uker som helserekrutt bak seg. Etter nesten to år uten jobb, er han klar til å jobbe knallhardt for å bli blant de resterende 20, og med det få en helt ny retning i yrkeslivet.

– Dette er ikke resultatorientert. Vi jager ikke penger. Vi skal ikke levere noe. Her handler det utelukkende om å gi av seg selv. Det handler om å skape glede og gode øyeblikk med beboerne, sier han.