NRK Meny
Normal

Fra ingen til 14 hytteinnbrudd

Flere boliger har blitt utsatt for grove tyveri denne sommeren, sammenligna med i fjor. Det er spesielt i Ryfylke og i Sandnes at det har vært en stor økning, viser tall fra Rogaland politidistrikt.

Hytte

Det er spesielt i Ryfylke at antallet anmeldte hytteinnbrudd har økt.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Antallet hytteinnbrudd er mangedobla denne sommeren, fra tre innbrudd totalt i juni og juli i fjor, til hele 29 de samme månedene i år.

Økningen skyldes en stor økning i Ryfylke og Sandnes.

– I Ryfylke var det ingen innbrudd i hytter i sommermånedene i fjor, og i år har det vært 14 i den samme perioden. I forhold til null er det en stor økning, sier politimester i Rogaland politidistrikt, Hans Vik.

Flere anmeldte hytteinnbrudd

I Sandnes var det juni i fjor kun et anmeldt hytteinnbrudd, og i juni i år var det elleve.

– Det er ti flere. Sandnes er en veldig stor hyttekommune, så det er ikke en veldig stor andel, men det rammer de ti ekstra og det er ikke bra, sier han.

Hva er årsaken til økningen?

– Vi har ikke gått dypt inn i tallene enda, men det er mye som tyder på at det kan være en eller flere som har tatt for seg et område i løpet av kort tid, og så viser det så godt på statistikken, sier Vik.

Hytteinnbruddene etterforskes nå videre.

– Hvis det er oppklaringspotensial utnytter vi det. Hvis ikke må vi nøye oss med å registrere dem og bruke ressurser på andre ting, sier han.

– Må venne seg til nivået

De siste årene har det vært mange hytteinnbrudd i Sandnes. Den trenden tror ikke politimesteren kommer til å snu.

– Folk i Sandnes må nok venne seg til et nivå på 10-20 hytteinnbrudd frem til juli. Det ser slik ut. Det har selvfølgelig noe med størrelsen å gjøre. Det er en del av den kriminelle aktiviteten som dessverre alltid vil være der, sier Vik.

– Vi gjør det vi kan for å forebygge, og ber folk sikre bedre hvis de kan det. Vi prøver å være mer ute og patruljere, og etterforske de sakene vi får, sier han.