Hopp til innhold

Krogvold om musikksamling: – Stakkarslig av politikerne

STAVANGER (NRK): Fotograf Morgen Krogvold reagerer kraftig på at Stavanger kommune ikke lenger vil ta ansvar for en av verdens største åpne samlinger av klassisk musikk og lydopptak.

Morten Krogvold

REAGERER: Portrettfotograf Morten Krogvold mener Arne Dørumsgaard har blitt svært dårlig behandlet i Norge.

Foto: Trond Andersen

De vet ikke hva de gjør når de vil fjerne en livgivende blodåre til fortiden på grunn av et fillebeløp. Et unikt arkiv med de store tenkerne og kunstnerne, sier Krogvold.

Fotografen gjorde en portrettserie med Arne Dørumsgaard i 1983. Året før ga Dørumsgaard hele sin enorme samling av plater og lydopptak til Stavanger kommune, for én krone.

– Jeg er så skuffet. Skandale er feil ord. Jeg vil heller si det er stakkarslig. Dette er en kulturskatt for kommende generasjoner, sier Krogvold.

Politikerne vil si opp kontrakten av økonomiske årsaker. Norsk Lydinstitutt, som skal sørge for at avtalen blir ivaretatt, får i år en støtte på nær 2,8 millioner kroner.

Instituttets advokat mener avtalen er bindende, mens kommunens jurist har vurdert det motsatt, og dermed kan saken ende i retten.

Signering av avtale om overtagelse av musikksamling i Marzio, Italia i 1984. Fra venstre: Tormod Thiis Våland, Nelly Valenza, Arne Dørumsgaard og Olav T. Laake.

SIGNERING: Avtalen blir signert i Marzio, Italia i oktober, 1984. Fra venstre: Tormod Thiis Våland (H), Nelly Valenza (samlerens ektefelle), Arne Dørumsgaard og Olav T. Laake (Ap).

Foto: privat

Ap og Høyre med nytt forslag

Før onsdagens møte i kulturutvalget har utvalgsleder Dag Mossige (Ap) hatt samtaler med både flertallskoalisjonen og opposisjonspartiet Høyre. Et tilleggsforslag har nå flertall, ifølge Mossige.

Avtalen skal fortsatt sies opp, men stiftelsen skal få et begrenset, ikke spesifisert, årlig beløp videre. Pengene som frigjøres skal gå til kulturfeltet etter 2022.

– Krogvold får mene det han vil. Lydinstituttet er et godt formål, men det koster for mye, sier Mossige.

Dag Mossige fra Arbeiderpartiet leder utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog (UKIS) i Stavanger.

FLERTALL: Ap-politiker Dag Mossige har samlet politisk flertall for å si opp avtalen, men fortsette å gi et mindre beløp til stiftelsen.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Også Høyre mener avtalen binder opp for mye penger.

– Vi anerkjenner verdien av samlingen, og vil be kommunen se om det er mulig å finne flere aktører som kan sikre den, sier Kjell Erik Grøsfjeld (H).

Ap-nestor: grenseløst skuffet

Daværende formann i Stavanger kulturstyre, Olav T. Laake (Ap), var mannen som tok initiativ til å få samlingen til Stavanger.

86-åringen sitter fortsatt i kommunestyret, og er kraftig opprørt.

– For det første er det kommunen og politikerne nå foreslår, i strid med avtalen. For det andre er jeg grenseløst skuffet. Jeg føler jo at dette er min baby.

Olav T. Laake

OPPRØRT: Olav T. Laake tok initiativ til å få musikksamlingen til Stavanger, og reagerer sterkt på det som nå skjer.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Laake er tidligere høyesterettsadvokat, byrettsdommer og sorenskriver i Stavanger. Han mener avtalen er bindende, og ber partikollegene tenke seg om en gang til.

– Dette er ifølge eksperter en av verdens fineste samlinger av lydopptak. Stavanger bør ikke gi den fra seg.

Dårlig behandlet av Norge

Dørumsgaard flyttet til Italia i 1968. Han var blant annet opprørt over hvordan Norge behandlet den berømte og kontroversielle operastjernen Kirsten Flagstad. Staten ville ikke ha hans store lydarkiv.

– Dette er de to kunstnerne som er dårligst behandlet av nasjonen Norge, sier Krogvold.

Fotografen så et TV-program i 1983. Det samme programmet som også utløste interessen i Stavanger. Han reiste på besøk til Dørumsgaard.

Arne Dørumsgaard foran sine innspillingsmaskiner.

PORTRETT: Portrett av Arne Dørumsgaard, tatt av Morten Krogvold. Han tok opp 14.000 timer med musikk fra radiosendinger over hele Europa, og ga blant annet 80.000 plater og 10.000 spolebånd til Stavanger.

Foto: Morten Krogvold

– Jeg husker blant annet et foredrag han hadde opptak av, med komponisten Igjor Stravinskij. Som noen samler på frimerker, samlet Dørumsgaard på visdom.

Men politikerne vil heller bruke pengene på utøvende kunstnere?

– Det er jo en latterlig argumentasjon. Dette er et ferdig koldtbord fra tidligere tider som dagens kunstnere kan forsyne seg fra. Ikke ta fra dem maten. Picasso gikk til hulemaleriene. Ny tenkning må basere seg de store tenkerne.

At Nasjonalbiblioteket skal digitalisere den norske delen, imponerer heller ikke fotografen.

– Det begynner å bli nok digital informasjon. Folk vil ha møter med mennesker. Komme sammen og studere kunnskap fra fortidens brønn. Det er store ord, men det er faktisk det dette arkivet representerer.

Fra samlingen til Norsk Lydinstitutt i Stavanger.

STOR SAMLING: Norsk Lydinstitutt i Stavanger har senere fått flere private samlinger, og består nå av nær 200.000 lyd-enheter og bøker.

Foto: Anders Haualand / NRK