Hopp til innhold

Jubler til tross for et lite budsjett

De fire storbyklubbene rår i dag over like mye penger som de tolv andre klubbene i eliteserien til sammen. Det skulle man ikke tro om man ser på tabellen.

Eliteserien

Rune Almenning Jarsteins Viking, Daniel Fredheim Holms Rosenborg, Bentleys Brann og Marcus Pedersens Vålerenga har like mye penger som resten av eliteserieklubbene til sammen. Likevel dominerer lag som Haugesund årets eliteserie.

Haugesund og Hønefoss er de to største overraskelsene så langt i årets eliteserie.

De to lagene, på henholdsvis tredje og sjetteplass, rår til sammen over et budsjett som er mindre enn det Vålerenga, Brann og Viking har alene, og halvparten av det Rosenborg opererer med for 2012.

Det synes verken på prestasjonene, resultatene eller tabellen, i hvert fall så langt.

– Farlig å ha det for godt

Leif Gunnar Smerud

Leif Gunnar Smerud har ledet Hønefoss til en sjetteplass på årets eliteserietabell. Dette til tross for beskjedne midler.

Foto: Lauten, Daniel Sannum / NTB scanpix

Trener i Hønefoss, Leif Gunnar Smerud, er lite imponert over hvordan store fotballklubber har forvaltet pengene de siste årene.

– Jeg tror ikke man skal undervurdere graden av sult i denne bransjen, og det å måtte streve og anstrenge seg. Har man det for godt, kan det gå ut over prestasjonen. Det er en styrke å ha store ressurser, men det kan, om man prioriterer å ha det godt i stedet for å gjøre det godt, påvirke negativt, sier Smerud.

Den tidligere Viking-spilleren er overrasket over at det i mindre grad er sammenheng mellom store ressurser og sportslig suksess i Norge enn i andre land. Han mener dette har vært en utvikling over flere år.

Overrasket over storbyklubbene

Asbjørn Helgeland

Asbjørn Helgeland er sportssjef i FK Haugesund, som i dag innehar tredjeplassen i eliteserien.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Sportssjef Asbjørn Helgeland i FK Haugesund er også overrasket at det er lite samsvar mellom økonomiske ressurser og sportslig suksess i norsk

– Jeg hadde forventet at noen av de store klubbene skulle gjort det bedre. At en eller to ikke innfrir, kan jo skje. Man at så mange er unna toppen, er overraskende, sier Helgeland.

Har du noen god forklaring på det?

– Nei, egentlig ikke, sier Helgeland.

(Artikkelen fortsetter under bilde.)

RBK - Hønefoss

Christoffer Dahl (i midten) feirer å ha scoret mot Rosenborg på lerkendal den 16. mai. Hønefoss slo trønderne 0-1 på eget gress.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Skyldes hvordan pengene forvaltes

Leif Gunnar Smerud har så langt hatt stor suksess med nederlagsdømte Hønefoss. Han understreker selv at det er tidlig i sesongen, men tror på generelt grunnlag at lite samsvar mellom ressurser og sportslig suksess kan skyldes måten pengene er forvaltet på.

– Vi må i større grad se på hvordan vi bruker pengene og da tror jeg det handler om at noen bruker ressurser på å ha det godt i forhold til å gjøre det godt, sier Smerud.

– Jeg kjenner ikke inngående til hvordan man har brukt penger i andre klubber. Men når vi ikke finner dette samsvaret i Norge, i motsetning til i mange andre land, kan det være en mulig forklaring, legger han til.

Suksessoppskriften i FK Haugesund

De fire storbyklubbene Rosenborg, Vålerenga, Brann og Viking har til sammen et budsjett på 530 millioner kroner for 2012. De rår alene over nær like store økonomiske ressurser som de andre tolv eliteserielagene til sammen.

I FKH er budsjettet i år nær 50 millioner, halvparten av det Viking har i år. I fjor ble klubben nummer seks i eliteserien, og i år sloss laget om medalje og er årets outsider til seriegullet.

– Suksessfaktorene hos oss har vært at vi har et lokalt team som jobber døgnet rundt og en fantastisk spillergruppe med masse sultne spillere som vil opp og frem, som trives og som jobber i lag, sier Helgeland.

(Artikkelen fortsetter under bilde.)

Djurdic Søderlund

Alexander Toft Søderlund (t.v), Michael Haukås og Nikola Djurdjic jubler etter 4-0 målet i eliteseriekampen mellom Haugesund og Aalesund på Haugesund Stadion onsdag. Resultatet ble 4-2.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Viking har vært preget av kortsiktighet

Geir Solstad

Geir Solstad er styreleder i Viking, som sliter i eliteserien til tross for et av landets største fotballbudsjett.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Suksess og gode prestasjoner har det vært mindre av hos Viking de siste årene, til tross for store inntekter og høyt forbruk. En halv milliard er brukt bare de siste fem årene, spillere og trenere har kommet og gått i rekordfart.

Det vil den nye styrelederen i Viking, Geir Solstad ha slutt på. Nå skal prestasjonskulturen i høysetet, ikke kortsiktig kjøp, bruk og kast.

– Viking har gjort som resten av Fotball-Norge. Vi har vært påvirket av kortsiktighet og resultatene, men det er slutt på den tiden hvor man bare åpnet pengesekken og kaster noen og kjøper nytt, sier Solstad.