Fotballklubb vil skaffe fosterhjem

Fotballklubben EIK fra Egersund har satt i gang et unikt fosterhjemsprosjekt. Håpet er at prosjektet blir nasjonalt.

Kenneth Andersen

Daglig leder i EIK fotball Kenneth Andersen er utdannet sosionom og har jobbet i barnevernet i ti år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

EIK fotball i Egersund skal sammen med Bufetat i Rogaland og barnevernet i Dalane skaffe flere fosterhjem i regionen. Det er første gang en idrettsorganisasjon inviterer det offentlige med på en slik ordning.

– Det er gjerne en uvanlig kombinasjon, men for oss er det en helt naturlig kombinasjon, siden det er barn og unge vi jobber med hele tiden. Vi ønsker å gi noe tilbake, sier Daglig leder i EIK fotball, Kenneth Andersen.

Han har tidligere jobbet i barnevernet i ti år, og er utdannet sosionom. Han kjenner godt til fosterhjemssituasjonen i Dalane der det finnes 65 fosterhjem, men trengs flere.

Ved å skape oppmerksomhet rundt fosterhjemsproblematikken, og ved aktivt å gå ut til alle medlemmer og sponsorer og informerer om tiltaket, håper de at det blir rekrutert flere familier.

– Vi jobber med barn og ungdom hver eneste dag her, og vi ser behovet. Det er stor etterspørsel etter fosterhjem. Bare nå er det ti barn i Egersund og Dalane som venter på å få et fosterhjem, sier Andersen.

Fotballklubb vil skaffe fosterhjem

Bufetat-logo på ryggen på EIK-draktene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Nybrottsarbeid

For Bufetat kom invitasjonen fra EIK fotball som en stor overraskelse. Aldri før har en idrettsorganisasjon tatt initiativet til denne type samarbeid.

– Slik jeg ser det er dette rett og slett nybrottsarbeid og en helt ny måte å tenke på i sammenheng med å rekruttere og samarbeide lokalt, sier Hans Ole Solheim, koordinator i Fosterhjemsrekruttering, region vest.

– EIK henvendte seg til oss og sa at de ønsket å gjøre en forskjell. De ville hjelpe til og ha et samfunnsengasjement, derfor ville de samarbeide med oss lokalt i Dalane, sier Solheim videre.

I høst skal det arrangeres PRIDE kurs i Egersund. Det er kurs i hvordan en kan bli fosterhjem, forteller leder i Dalane barnevern, Tove Ørsland.

– Nå blir det et informasjonsmøte på kveldstid der en kan komme og høre mer, i etterkant blir det arrangert et fosterhjemskurs der en satser på å få med seks til ti familier, par eller enslige, som ønsker å gå gjennom en godkjennings eller bli kjent prosess.

Håper at flere kaster seg på

Ørsland tror at flere kommuner og idrettslag over hele landet kan dra nytte av initiativet som EIK fotball tok.

– Signalene fra Bufetat er at dette er veldig unikt i norgessammenheng, at EIK går ut så aktivt og satser på veldedig arbeid.

– Vi håper at dette er noe som kan tas opp på nasjonal basis. Tenk om alle idrettslag i Norge hadde engasjert seg, vi hadde da gjort en kjempejobb for rekruttering til fosterhjem i Norge, sier til slutt Kenneth Andersen.