NRK Meny
Normal

Forventer titusentalls besøkende til Allmannajuvet

I dag ble det som skal bli blant landets fremste turistattraksjoner åpnet i Sauda. Det har tatt seks år og kostet 175 millioner kroner å bygge Allmannajuvet.

Forventer titusentalls besøkende til Allmannajuvet

I allmanna-juvet skal gruvehistorien opp i dagen igjen. Her var det sinkgruver til fram til 1899. Sluskene levde i sitt eget samfunn har oppe.

Den verdensberømte sveitsiske arkitekten Peter Zumthor har fått frie tøyler til å gjenskape noe av gruvesamfunnet. Utenlandske journalister som var til stede ble imponert.

Les også: Gruvehistorie blir turistattraksjon i verdensklasse

– Måten bygningene er tegnet på, det er nesten som om de går i ett med naturen og omgivelsene. Det er kjempeflott, sier Pilar Viladas, som er journalist for Surface Magazine.

En av de ti største turistvei-attraksjonene

Statens vegvesen og nasjonale turistveier har ikke spart på noe. For 175 millioner kroner har de fått tre installasjoner med galleri, kafeteria og utsiktsplattform.

Per Ritzler

Per Ritzler, som er prosjektleder for Nasjonale turistveger, mener Allmannajuvet er en av de 10 største turistvei-attraksjonene.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det ser spektakulært og flott ut på bildene man ser, men når man kommer hit og ser dimensjonene, størrelsen, det er da det virkelig tar tak. Da forstår man at dette er en av de 10 største turistvei-attraksjonene. Den forsvarer sin plass der.

Les også: Vil lokke turister til Ryfylke

Det mener Per Ritzler, som er prosjektleder for Nasjonale turistveger.

Prøvedrift i sommer

Sauda har fått en turistattraksjon som vekker internasjonal oppsikt. Interessen for Allmannajuvet har industristedet allerede merket.

Asbjørn Birkeland

Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland forventer titusentalls besøkende til Allmannajuvet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi har hatt prøvedrift i sommer, og det har vært flere tusen på besøk. Det var omtrent uten annonsering. Så nå når dette begynner å annonseres ute i den store verden, så er potensialet titalls tusen besøkende, mener Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland.