Hopp til innhold

Forvaringsdømt drapsmann blir ikke løslatt

Kim Poulsen (54) ble i 2005 dømt for drapet på Gunn Merete Lode på Bryne. Tingretten ville at han skulle prøveløslates, men nå sier lagmannsretten nei.

Drapsstedet på Bryne

Det ble lagt ned blomster på stedet der Gunn Merete Lode ble drept på Bryne i 2001. Drapsmannen ble dømt til forvaring.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

32 år gamle Gunn Merete Lode ble drept med kniv på Bryne i 2001. Fire år senere ble den nå 54 år gamle Kim Poulsen, som er dansk statsborger, dømt til 18 års fengsel med forvaring for drapet.

Tingretten landet i januar på at han skulle prøveløslates. Nå har Borgarting lagmannsrett kommet til motsatt konklusjon: Poulsen skal ikke prøveløslates fra forvaring.

Lagmannsretten anser at det er en reell og kvalifisert fare for at domfelte på nytt vil begå alvorlige straffbare handlinger dersom han prøveløslates nå.

Gunn Merete Lode

Gunn Merete Lode ble drept i 2001.

Foto: POLITIET / NTB scanpix

Ifølge lagmannsretten har det ikke vært en endring i domfeltes atferd og «sosiale og personlige funksjonsevne» som tilsier at han kan løslates.

Lagmannsretten mener videre at det ikke er mulig å gi Poulsen faste rammer og tilstrekkelig oppfølging hvis han blir løslatt.

«Vil kunne fungere dyssosialt»

Ifølge lagmannsretten vil Poulsen, hvis han blir løslatt, være «uten arbeid, uten fast bolig og uten nettverk – på frifot etter mange år i det fastregulerte fengselslivet.»

«I en slik situasjon anser lagmannsretten at det er nærliggende at Poulsen igjen vil kunne fungere dyssosialt. Lagmannsretten viser også til at Poulsen ikke har ønsket å motta noen hjelp for å ta tak i de problemer misbruk av alkohol og spillavhengigheten var uttrykk for.», heter det i dommen.

Poulsen vil nå bli overført til Danmark for videre soning der.

Dømt for flere alvorlige forhold

Da Poulsen ble dømt i lagmannsretten i 2005, var det også for flere andre alvorlige voldshandlinger utført i Danmark, blant annet grovt ran og voldtekt. Poulsen skal blant annet ha truet en kvinne med kniv og fått henne til å utføre seksuelle tjenester.

Poulsen har to ganger tidligere fått avslag på begjæring om prøveløslatelse, sist gang i februar 2016. Han søkte på nytt i april i fjor.

Knivstukket på vei hjem fra byen

Om kvelden 25. august 2001 var Gunn Merete Lode på vei hjem fra en bytur til Bryne sentrum. Hun hadde vært sammen med venninner, og gikk hjem alene. På veien ble hun innhentet av Poulsen.

Ifølge dommen er hendelsesforløpet noe uklart, men det er på det rene at Lode ble drept med kniv. Drapsvåpenet ble aldri funnet.

Det tok nærmere tre år før Poulsen ble pågrepet. Han ble siktet etter at dansk politi sjekket DNA-prøver mot et sentralt register. Poulsen var da siktet i en overgrepssak i Danmark.