NRK Meny
Normal

– Det er den samme kaken som skal deles

Mange vil bli drosjeeiere på Nord-Jæren til tross for at næringen selv mener det allerede er for mange.

Taxiaksjon

Den 18. desember aksjonerte 70 taxier for å få fylkeskommunen til å redusere antallet drosjeløyver.

Foto: Anders Fehn / NRK

Nærmere to hundre søkte om å bli drosjeeier da fylkeskommunen lyste ut 70 løyver i fjor.

– Det betyr at sjåførene er interesserte i å få seg et drosjeløyve og håper at det er muligheter for god inntjening til sitt levebrød, sier Knut Petter Froestad, rådgiver i samferdselsavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

– En kjempeutfordring

Svein Svimbil

Svein Svimbil, daglig leder i Stavanger taxisentral.

Foto: Norges Taxiforbund

De fleste søkerne er av utenlandsk opprinnelse. Mange av dem er leiesjåfører som i dag andre drosjeeiere benytter seg flittig av, særlig til kjøring i helgene.

– Det betyr at tilgangen på sjåfører blir begrenset. Det gjør at fordelingen på døgndrift kan bli vanskelig, sier Froestad.

– Da har vi et kjempeutfordring. Det er ikke så lett å rekruttere folk i dag at vi klarer å fylle opp det på et blunk, sier Svein Svimbil, daglig leder i Stavanger Taxisentral.

– For få som kjører helgekvelder

Han driver den største taxisentralen på Nord-Jæren og legger frem tall som viser at omsetningen hans har gått ned med 7,5 prosent det siste året. Med flere drosjeeiere på veiene frykter han utviklingen.

– Det blir mindre på de drosjeeierne som er på veiene i dag og det vil bli mindre på de nye som kommer. Det er den samme kaken som skal deles, og jeg er redd mange velger å ikke kjøre kveld og helg, sier han.

Ifølge Svimbil er det allerede et problem at for få sjåfører velger å kjøre natt til lørdag og søndag.

Fylkeskommunen har nå lyst ut 30 nye løyver fra nyttår og ved samferdselsavdelingen tror de mange vil søke på disse løyvene også.

– Jeg tror dette kan bli ille for dem som er drosjeeieren i dag, sier Svimbil.

Se hvordan 50 taxier skaper problem i rushtrafikken i Stavanger.

ARKIVVIDEO (18.12.13): 70 taxier aksjonerte på E39 mellom Stavanger og Sola. Helt fremst ser du at køen er ledet an av en taxi som ligger midt i veibanen.