NRK Meny
Normal

Drømmen er fortsatt å bli oljeingeniør

Meldingene om oppsigelser og nedskjæringer i oljevirksomheten ser ikke ut til å ha skremt unge fra å satse på en fremtid i næringen. Det var høy aktivitet rundt standen til Statoil under yrkesmessen i Stavanger onsdag.

Fortsatt stor interesse for oljenæringen på Yrkesmesse

18 år gamle Shanar Sharo (til høyre) drømmer om å bli oljeingeniør. Her er han i samtale med Yngve Valskår som er lærling hos Statoil på Kårstø.

– Hvis jeg tar sånn studiespesialisering, kan du forklare hvordan jeg da kan bli oljeingeniør?

Sanar Sharo bruker attenårsdagen sin på yrkesmessen i Stavanger. Her spør har ut en av dem som står på stand for Statoil om hvordan han kan skaffe seg en fremtid i «oljå».

Les også: Hundrevis mister jobben - nå ryker lærlingeplassene også

Les også: Nå søker olje-ansatte jobb andre steder

Sanar Sharo

18 år gamle Sanar Sharo drømmer om å bli oljeingeniør, til tross for dystre krisetegn i bransjen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Sanar, som er elev ved Sola videregående skole, er ikke i tvil om hva han ønsker å jobbe med. Krisetegnene i næringen har ikke skremt ham.

– Jeg behøver ikke akkurat jobbe i Statoil, men jeg vil være oljeingeniør. Det er en drøm for meg, og jeg kom her for å snakke med dem om hvordan jeg kan komme videre, sier Sharo til NRK.

– Stor interesse

Yrkesmessen i Stavanger går over to dager, onsdag og torsdag denne uken. Tilsammen venter arrangørene rundt 5000 skolelever på besøk i Stavanger Forum.

Onsdag formiddag var trafikken rundt Statoil sin stand på messen stor. Veldig mange stanset for å snakke med selskapets folk om en mulig fremtid i oljeindustrien.

Les også: Ikke bekymret for aktivitetsnivået på sokkelen

Les også: Over 7.000 stillinger forsvunnet i oljebransjen

– Vi har nye felutbygginger fremover, blant annet Johan Sverdrup. Det vil jo være den største satsingen innen olje og energi i de neste ti årene fremover.

Bjørg Bøthun

Det var rundt opplæringsansvarlig Bjørg Bøthun i Statoil under Yrkesmessen i Stavanger.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Det sier Bjørg Bøthun som er opplæringsansvarlig i Statoil. Det er mange av skoleelevene på Yrkesmessen som vil snakke med nettopp henne, og Statoil.

– Jada, det er stor interesse fra enkelte, og de som stopper her, de er veldig interesserte. Vi har jo behov for mange fagabeidere fremover, sier hun.

– Alltid behov for nye lærlinger

En av dem som «selger» fremtidig jobb i Statoil til skoleelevene på Yrkesmessen er Yngve Valskår. Han har i to å vært lærling i den kjemiske prosessindustrien på Kårstø.

Yngve Valskår

Yngve Valskår er Statoil-lærling i prosessindustrien på Kårstø.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det vil jo alltid være behov for nye lærlinger, og selv om det er litt nedgangstider, så det vil jo fortsatt være behov for nye lærlinger neste år, og videre fremover, sier Valskår.

Han merker heller ikke noe til at nedgangstidene slår ut i indre interesse for oljenæringen.

– Nei, de fleste er veldg positive, og det er veldig, veldig stor nteresse, sier Valskår.