NRK Meny
Normal

– PET-skanneren på plass til årsskiftet

Arbeidet med det nye PET-senteret ved Stavanger universitetssjukehus pågår for fullt. Og fortsatt drypper det inn millionbeløp til prosjektet.

PET-skanner

En PET-skanner har lenge vært etterlengta ved Stavanger universitetssjukehus. Om ti måneder kan den være på plass.

Foto: Torkild Jemterud / NRK

Nylig fikk sykehuset én million kroner fra Stensland-stiftelsen, selv om målet på 25 millioner til maskinen for lengst er i mål. Ekstragaven skal brukes til å lære opp de ansatte som skal håndtere maskinen.

– Det er veldig viktig for oss å få en boost, slik at de ansatte kan få den opplæringen som trengs for å betjene maskinen. En kjempehjelp i et ellers trangt reisebudsjett, sier Terje Bakkelund, avdelingssjef for radiologi ved Stavanger universitetssjukehus.

Ekstragave på én million til PET-prosjektet

MR-maskin

Ved Stavanger universitetssjukehus er det MR-maskiner som gjør store deler av diagnostiseringen.

Foto: Erik Waage / NRK

Med det nye moderne utstyret skal det bli lettere å oppdage kreft. Prosjektet med å få på plass maskinen har engasjert mange.

– Kreft er noe som berører nesten alle mennesker, enten i vennekrets eller familie. Kreftbehandling er viktig, så dette opptar mange, sier Johannes Hausken i Sykehuset i våre hender.

Innsamlingsaksjonen ble ferdigstilt i rekordfart.

– Vi har samlet inn penger fortere enn vi noen gang har gjort. Det tok knapt fire år å samle inn de 25 millioner kronene som trengs til å kjøpe inn PET-skanner, sier han.

Organisasjonen samler vanligvis inn penger til utstyr. Ekstragaven gikk likevel tilbake til PET-prosjektet.

– Det er veldig kjekt at vi kunne gi denne ekstragaven, sier Hausken.

Arbeidet er i gang

Ved sykehuset gleder seg nå over at det er fortgang i prosessen med å få på plass PET-skanneren. Byggearbeidet er foreløpig ikke i gang, men planer og skisser finnes.

– Det jobbes nå på veldig mange fronter, både med opplæring og arbeidet med å skaffe utstyr. I tillegg er arkitekter i gang med å forvandle denne sengesentralen til et PET-senter, sier Bakkelund.

– Når kan pasienter få PET-skanning i Stavanger?

– Målet er ved årsskiftet 2015/2016, sier han.