Fortsatt mange varsler om oppsigelser og permitteringer

Nesten 2 200 personer i Rogaland fikk varsel om oppsigelse eller permittering i oktober. NAV-direktøren sier snuoperasjonen i arbeidsmarkedet ikke går så raskt som de hadde håpet og trodd.

Arbeidsledighet

Nesten 2 200 personer i Rogaland fikk varsel om oppsigelse eller permittering i oktober.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Antall varslede permitteringer og oppsigelser er lavere enn det har vært tidligere i år, men det er likevel et for høyt nivå.

Det sier Truls Nordahl som er direktør for NAV i Rogaland.

Les også: Talet på arbeidsledige auka i oktober

Les også: Lindorff: – Gjeldsbølge etter oljesmellen

Tallet på oppsigelses og permitteringsvarsler toppet seg i september. Da var det rundt 1 500 arbeidstagere i Rogaland som fikk slikt varsel, om en holder det som skyldes oljeservicestreiken utenfor.

Truls Nordahl

Truls Nordahl, som er direktør for NAV i Rogaland, mener snuoperasjonen i arbeidsmarkedet ikke går så raskt som de hadde håpet og trodd.

Foto: Arild Eskeland / NRK

I oktober registrerte NAV nesten 2 200 varsler. 900 av disse skyldes streiken i oljeservicenæringen, slik at det totale tallet er redusert til rundt 1 300 varsler om oppsigelser eller permittering.

Skuffet

På tross av en fallende trend, er Nordal litt skuffet over tallene.

– Vi hadde kanskje forventet at det skulle falle lenger ned, til et lavere nivå, enn det har gjort, sier han.

Les også: Her sliter flest med å betale regningene sine

Les også: Her er de 40.000 oljejobbene forsvunnet

– Har vi vært for tidlig uyte med å si at bunnen er nådd?

– Det kan vel være at vi har det. Vi har vel brukt uttrykket at «vi skraper mot en bunn». Vi ser jo en tendens som gjør at det blir færre oppsigelser og permitteringer, men det har altså ikke gått helt ned, så mye som vi hadde håpet, sier Nordahl.

– Tar lengre tid

På landsbasis mottok Nav varsler om permittering og oppsigelser av totalt 4.900 personer i oktober. Mer enn 40 prosent av varslene kommer fra Rogaland.

Les også: – De eldste må gå først når bedriften kutter

Les også: Tjener mer på å være sykmeldt enn arbeidsledig

NAV-direktøren mener det blir svært spennende å følge utviklingen de nærmeste månedene. Han viser til at veksten i arbeidsledigheten har stanset opp.

– Jeg tror fortsatt at det er på vei ned, men kanskje er det sånn at det vil ta litt lengre tid enn vi håpet. Så ser vi jo samtidig at antallet nye stillinger vokser, men ikke i det tempoet som vi skulle ønske det gjorde, sier Nordal.