Kongens fortjenstmedalje til John Skien

NRK-veteranen John Skien (69), som for kort tid siden hadde sin siste arbeidsdag i kringkastinga, er nå hedra med Kongens fortjenstmedalje.

NRK-veteranen John Skien (69), som for kort tid siden hadde sin siste arbeidsdag i kringkastinga, er nå hedra med Kongens fortjenstmedalje.

VIDEO: En paff John Skien mottar Kongens fortjenstmedalje av fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Ole Andreas Bø/NRK.

Tildelinga blei gjort torsdag, og fylkesmann i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa, delte ut den gjeve utmerkelsen.

John Skien og Ivan Storm Juliussen

Kunstner Ivan Storm Juliussen (t.h.) var en av dem som møtte Skien da han intetanende kom inn døra i NRK-bygget på Ullandhaug i Stavanger. En sommerkledd blei varm i toppen da han så oppmøtet.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

John Skien, som fyller 70 seinere i år, hadde for kort tid siden sin siste dag i NRK. På mer enn 40 år i Norsk Rikskringkasting har blant annet rukket å lede Norge Rundt fire ganger, og han har lagd rundt 200 innslag til programmet.

Så hemmelig at han kom i T-skjorte

I all hemmelighet blei det bestemt at medaljen skulle deles ut i NRKs lokaler på Ullandhaug denne torsdagen klokka 13. Hovedpersonen, som hadde sin siste ordinære arbeidsdag for mindre enn en måned siden, ante ingenting. Han trodde han skulle i et møte med distriktsredaktør Ragnar Christensen, og kom i T-skjorte.

John Skien og Magnhild Meltveit Kleppa

Etter utdelinga var det bobler i glassene, kaker og jordbær for kolleger, venner, familiemedlemmer og intervjuobjekter i tillegg til fylkesmann i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Det blei raskt bestemt at Skien måtte ha ei jakke. En fester tross alt ikke medaljer på T-skjorter.

– Jeg er veldig glad for at jeg ikke tok den sportslige T-skjorta, sa Skien etterpå.

– Jeg hadde ingen anelse om at såpass store ting skulle skje. Når kongen sjøl har sagt at jeg skal ha denne medaljen, må jeg jo tro på det – kan er jo konge, sier han.

– Unik journalist

Om lag 50 kolleger, venner, familiemedlemmer og intervjuobjekter var til stede da fylkesmannen festa medaljen på en av programlederjakkene Skien fremdeles hadde hengende i garderoben.

Hvem som helst kan søke om at en fortjenstmedalje kan deles ut til en person. Søknaden sendes til fylkesmennene. Fylkesmannen i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa, var ikke i tvil om at Skien er en god kandidat.

– Han får fortjenstmedaljen fordi han har vært en unik journalist og kulturformidler, sier Kleppa.

Den mangeårige politikeren og medlem av flere regjeringer legger ikke skjul på at hun har latt seg bevege og begeistre av Skien på NRK-skjermen mer enn én gang.

Fikk også målpris

«John Skien kan med rette karakteriseres som en unik og etterrettelig journalist og kulturformidler. I mer enn 40 år har han som NRK – journalist dekket hele fylket, gjennom intervju av kjente og ukjente mennesker fra forskjellige miljøer. Skien har vært en del av ryggraden for nynorsk både i NRK – radio og fjernsyn. I så måte har han ytt betydelige bidrag til lokal identitetsbygging. I tillegg er John Skien en hedersmann», står det i søknaden til medaljen, som er sendt av Edvard Vigesdal og Roald G. Bergsaker.

Samtidig som han fikk fortjenstmedaljen, fikk Skien også Målprisen fra Rogaland Mållag.

Kongens fortjenstmedalje «deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgagnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid», ifølge kongehusets nettsider.