Fortalte Høie om svikt i pakkeforløpet

Kreftsyke Jens Egil Vikanes skulle ifølge pakkeforløpet fått behandling 21 dager etter kreften ble oppdaget, men tidsfristen sprakk. Nå har han fortalt helseministeren om erfaringene sine med regjeringens prestisjeprosjekt.

I forrrige uke kom kreftsyke Jens Egil Vikanes fra Karmøy med sterk kritikk av ordningen som skal korte ned ventetida for kreftpasienter. Pakkeforløpet har vært helseministeren sitt prestisjeprosjekt. I går møttes Vikane og Høie ansikt til ansikt.

TV-SAK: Se tv-innslaget hvor kreftsyke Jens Egil Vikanes fra Karmøy får møte Bent Høie og fortelle om sine egne erfaringer med pakkeforløpet, som skal sikre pasienter kreftbehandling 21 dager etter helseforetak mottar en henvisning med begrunnet mistanke om kreft.

Kreftsyke Jens Egil Vikanes fikk mange lykkønskninger i Festiviteten i går kveld, men det aller viktigste for 57-åringen var møtet han skulle ha med helseminister Bent Høie før statsråden åpnet artistgallaen til Kreftomsorg Rogaland.

– Jeg vet ikke om han kan gjøre så mye for min sak, men jeg håper at han kan gjøre noe for alle som kommer etter meg, sier Vikanes.

Skal følge opp sykehusene

Torsdag 6. oktober fikk Jens Egil Vikanes beskjed om at han har galleveiskreft. På grunn av alder og krefttype fikk han vite at han er en prioritert pasient og at han gjennom pakkeforløpet skal få igangsatt behandling innen 21 dager. Men han ble ikke kalt inn før denne uken, noe som gir ventetid på rundt 40 dager. Nesten dobbelt så lenge.

– Hans sak må håndteres av hans sykehus, men jeg kan love at jeg skal høre på erfaringene hans og ta de med meg videre. Jeg kommer til å følge opp hvert sykehus i hver helseregion på resultatene de har på pakkeforløpet, sa Bent Høie etter møtet med Vikanes.

Pakkeforløpet ble innført etappevis for ulike kreftformer i 2015. Målet er å bidra til forutsigbarhet og trygghet for pasienten, og bidra til å redusere ikke-medisinsk ventetid.

Glad for engasjementet

Kreftforeningen har tidligere kalt pakkeforløpsordningen for et kvantesprang for kreftomsorgen, ettersom ordningen setter krav til hvor raskt pasientene skal få behandling.

Etter en god start, hører de nå om flere liknende historier.

– Vi ser stadig at det er utfordringer knyttet til pakkeforløpet. Sykehusene sliter med å holde fristene, sa assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei til NRK sist uke.

Vikanes er glad for at helseministeren er opptatt av å følge opp pakkeforløpet, og at han engasjerer seg i enkelthistoriene.

– Det er helt fantastisk på at han bruker så mye tid på meg, og lar meg fortelle hva jeg tenker og at han hører på innspillene mine, sier han.