Forsvarssjefen besøkte Madlaleiren

Nesten én av tre rekrutter i Madlaleiren er jenter. Torsdag var forsvarssjefen på besøk.

Nesten én av tre rekrutter i Madlaleiren er jenter. Torsdag var forsvarssjefen på besøk.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen besøkte Madlaleiren på torsdag.

Rake i ryggen og sirlig uniformert.

Det første kullet med lik verneplikt for begge kjønn avsluttet rekruttskolen i Stavanger på torsdag.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har vært med på avslutningen av rekruttskolen flere ganger tidligere, men dette besøket var helt spesielt.

– Det er historisk fordi dette er det første kullet hvor det er allmenn verneplikt – i ordets rette forstand – med like rettigheter og plikter for gutter og jenter, sier han.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen

Forsvarssjefen fikk se kvinner og menn på lik linje da han besøkte leiren i Stavanger.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

Over 1000 rekrutter sto oppstilt i nesten tre timer, mens han gikk rundt på inspeksjon. Bruun-Hanssen tok seg god tid til å prate med de nye soldatene.

– De aller fleste sier at de trives med det de har vært gjennom. Noen synes det har vært i overkant tøft, men de har klart å komme seg gjennom, sier Bruun-Hanssen.

31 prosent er jenter

Nesten én av tre av rekruttene i leiren i Stavanger er jenter. Jenny Marie Jakobsen er blant dem som nå er ferdig med rekruttskolen. Hun mener jentene er like motivert som guttene.

– Vi blir behandlet helt likt og får like store og små oppgaver som alle andre. Jeg tror dette gjør at mange flere jenter blir motivert til å være med, sier hun.

Jenny Marie Jakobsen i forsvaret

Jenny Marie Jakobsen er svært motivert og trives godt i Madlaleiren.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

Jakobsen tror det er enkelte utfordringer jenter opplever i forsvaret, som guttene kanskje ikke kjenner på i like stor grad.

– Styrkemessig er det noen forskjeller. Samtidig er de flinke til å dele litt opp, slik at man skal få være på sitt nivå og gjøre det man klarer, sier hun.

Imponert forsvarssjef

Bruun-Hanssen er imponert over jentene. Han mener de tilbyr en unik kompetanse, som forsvaret drar stor nytte av.

– Vi har behov for begge grupperinger. Menn og kvinner har ulike egenskaper og vi er avhengige av å utnytte styrkene hos hverandre, sier han.

Samtidig peker forsvarssjefen på utfordringene de må være forberedt på.

– Etter hvert som antallet kvinner øker vil behovet for å skille mellom dusj og sanitære fasiliteter. Det er ikke like enkelt å løse, når bygningsmassen er fra 1960-tallet, sier han.