Normal

Landets første streikeramma førsteklassinger

Lærerstreiken har ramma to førsteklasser i Karmøy kommune hardt. Elevene er de eneste førsteklassingene i landet som er ramma av streiken, og foreldrene er fortvilet.

Landest første streikeramma førsteklassinger

SE VIDEO: Adrian blir usikker når han ikke får gå på skolen hver dag. Her er han sammen med mamma Camilla Ferkingstad.

Adrian på fem og halvt år har god tid om dagen til å hjelpe mamma. I dag skulle egentlig ha vært på Åkra skolen, mens mamma Camilla Ferkingstad skulle ha vært på jobb. På grunn av lærerstreiken ble det istedenfor lek hjemme i hagen.

– Jeg synes synd på ungene, spesielt de små. På tirsdag villa han ikke gå på skolen, da var det gått for lang tid, sier Ferkingstad.

Lærerstreiken er inne i sin tredje uke i Rogaland, og på tirsdag blir den ytterligere utvidet.

Siste nytt i lærerstreiken er at skolenes Landsforbund mener det er uholdbart at ledelsen i KS ikke har fullmakt til å gå med på lærernes krav, og krever at styret i KS umiddelbart laget et mandat som gjør det mulig å komme ut av streiken.

Streiken skaper uro for de minste

May Anita Mydland, rektor på Åkra skole.

May Anita Mydland, rektor på Åkra skole.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Åkra skole og Eide skole på Karmøy har hver sin første klasse som er rammet av skolestreiken. Denne uken har klasserommet til første klasse på Åkra skole stått tomt i tre og en halv dag, mens neste uke kan det bli ingen dager på skolen for Adrian og klassen hans.

– Når vi ser på den uroen det skaper i elevene, så må vi vurdere om det er forsvarlig at de kommer på skolen i det hele tatt. Det er kanskje en bedre løsning at de er hjemme hele ukene, sier May Anita Mydland, rektor på Åkra skole.

Trodde ikke den ville vare så lenge

Blant streikevaktene på Åkra skole er streikeviljen stor. Da streiken ble trappet opp mandag i forrige uke søkte Karmøy kommune om dispensasjon for de to streikende kontaktlærerne i første klasse på Åkra skole og Eide skole, men Skolenes landsforbund sa nei. Nå har forbundet snudd og vil si ja dersom kommunen søker på ny.

Wenche Mosborn, tillitsvalgt i Skolenes landsforbund.

Wenche Mosborn, tillitsvalgt i Skolenes landsforbund.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Vi tenkte at vi måtte ta ut alle fem som jobber her, men vi trodde ikke at streiken skulle vare. Vi tenkte at et par dager ikke gjorde så mye, men så har streiken dratt ut, og da ha vi revurdert at det kan være lurt at første klasse får gå på skolen, sier Wenche Mosborn, tillitsvalgt i Skolenes landsforbund.

Ingen ny søknad

Men kommunen kommer ikke til å sende ny dispensasjonssøknad.

Aksel Røsand, skolesjef i Karmøy kommune.

Aksel Røsand, skolesjef i Karmøy kommune.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Vi må forholde oss til at vi har sendt en dispensasjonssøknad som er avslått, sier Aksel Røsand, skolesjef i Karmøy kommune.

Noen hundre meter unna Åkra skole håper mamma Camilla på en snarlig løsning.

– Han er ikke trygg på skolen, og jo lengre tid det går jo lengre tid tar det før han blir trygg. Så jeg synes kommunen kunne søkt på ny om de får dispensasjon, sier den bekymra moren.