Førsteklassingene på Lura feriet Luciadagen

I dag er dagen for stearinlys, hvite kjortler og lussekatter i landets skoler og barnehager. Vi traff spente førsteklassinger på Lura skole i Sandnes.

I dag er dagen for stearinlys, hvite skjortler og lussikatter i landets skoler og barnehager. Vi traff spente førsteklassinger på Lura skole i Sandnes.

SE VIDEO: I morgen er det Luciadagen, men mange barnehager og skoler i regionen valgte å markere dagen i dag. Ved Lura skole i Sandnes hadde førsteklassingene kledd seg i hvitt, og funnet fram sangstemmen.

«Santaaa Luciaaa!»

Det ljomer i gangene på Lura skole i Sandnes fredag morgen, som det alltid gjør på denne tiden av året. Førsteklassingene har tatt på seg de hvite kjortlene, surret juletreglitter rundt hodene og tent stearinlysene. Nå går de i tog og synger den velkjente Luciasangen (se video øverst).

«Solen har gått sin vei, skyggene truer ...»

Karianne Mathisen (6) har gjort dette før – i barnehagen. Hun vet godt hvordan man skal feire Luciadagen, men vet hun hvorfor vi feirer Sankta Lucia 13. desember hvert år?

– Nei.

Hvorfor ferier vi Luciadagen?

Den hellige Lucia led martyrdøden på Sicilia rundt år 300, etter å ha gitt gaver til byens fattige. Hun ble etter sin død erklært som helgen «Sankta Lucia». Luciadagen er først og fremst er en italiensk og katolsk feiring, men spredte seg til Norden på slutten av 1800-tallet.

Feiringen av Sankta Lucia har egentlig ingenting med advent å gjøre, men har på grunn av datoen blitt en førjulstradisjon i Norden. Her har den også blitt blandet med den norrøne Lussitradisjonen, som ble feiret på det de før mente var årets mørkeste dag 13. desember. Ifølge astronomien inntreffer imidlertid den mørkeste dagen en drøy uke senere. Lussinatten var uansett starten på årets farligste tid, nemlig julen.

Skikken med å ikle seg hvite drakter og ha lyskranser i håret hevder enkelte at stammer fra den tyske tradisjonen med Christkindchen, som er en hvitkledd jente som delte ut julegaver til barna.

Luciadagen feires mest i Sverige, mens den i Norge først og fremst feries i barnehager og skoler.