Hopp til innhold

Nå kan ikke jentene snu i porten

– Jeg er spent. Jeg aner ikke hva som venter der inne, sier rekrutt Henriette Dillingøen. Sammen med 1.100 andre vernepliktige gikk hun inn porten til Madlaleiren i dag.

Henriette Dillingøen, rekrutt i Madlaleiren

Henriette Dillingøen var en av tilsammen 1 150 rekrutter som møtte til førstegangstjeneste i Madlaleiren i Stavanger i dag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dette er en historisk og viktig dag. Endelig er det slik at jenter og gutter har samme rettigheter, plikter og muligheter i Forsvaret, sier pressetalsmann Vegard Finberg for Forsvarssjefen i Forsvaret.

Jenter i Forsvaret er ikke noe nytt.

– Den store endringen nå er at jenter som er født i 1997 eller senere, ikke har mulighet til å reise hjem hvis de ikke har lyst til å være her. Nå er de pliktige, sier Finberg og legger til:

– Når det nærmer seg slutten av førstegangstjenesten vil vi kanskje se at det er et høyere antall kvinner i Forsvaret enn det har vært på mange år.

– Jeg er spent. Jeg aner ikke hva som venter der inne, sier rekrutt Henriette Dillingøen. Sammen med 1.100 andre vernepliktige gikk hun inn porten til Madlaleiren i dag.

Mange spente ungdommer startet førstegangstjenesten sin i dag. Her fra Madlaleiren i Stavanger.

1.000 vernepliktige kvinner

Totalt 1.150 rekrutter skal møte på rekruttskolen KNM Harald Haarfagre på Madla. 25 prosent av de vernepliktige er kvinner. I alt 156 av dem skal tjenestegjøre i Luftforsvaret, mens 166 skal være i Sjøforsvaret.

I sommer er det innkalt 4.131 rekrutter til førstegangstjeneste. De første møtte på Sessvollmoen 19. juli. 1.000 av de innkalte er kvinner som er vernepliktige etter at det ble innført allmenn verneplikt fra 1. januar 2016. De første kvinnene møter til tjeneste sommeren 2016. Èn av dem er Henriette Dillingøen.

Henriette Dillingøen

Henriette Dillingøen er èn av omtrent 1.000 kvinner som skal avtjene førstegangstjeneste i Forsvaret.

Foto: Ole Andreas Bø/NRK

– Dette har jeg ventet på i nesten ett år

– Det er veldig spesielt og utrolig spennende.Nå gleder jeg meg til å se hva som møter meg. Akkurat nå er det jo bare utrolig mange ukjente fjes og et nytt sted, så jeg er veldig spent, sier Dillingøen.

Hun står i køen på vei inn til Madlaleiren med et forventningsfullt blikk.

– Når fikk du vite at du skulle i forsvaret?

– Før høstferien i fjor, så jeg har ventet på dette i snart ett år, sier hun.

– Da er du forberedt mental?

– Ja, jeg har forberedt med ganske mye, men jeg vet ikke hvor godt forberedt en kan være på noe en ikke vet noe om. Jeg er veldig spent. Jeg aner jo ikke hva som venter.

Fordel for Forsvaret

Verneplikt for begge kjønn er en fordel for Forsvaret.

– Nå har vi muligheten til å få de beste jentene og de beste guttene, og i sum gir dette det aller beste forsvaret vi har muligheten til å få. Det er de vernepliktige som er grunnlaget for alt det vi gjør, så dette er helt unikt og veldig bra for Forsvaret, sier Finberg.

Han tror denne dagen er starten på mange gode vennskap.

– De får tette bånd til dem de skal være sammen med, så de etablerer en ny «familie» i løpet av de neste dagene. Og venner for livet. Absolutt, sier han.