Hopp til innhold

Forskning kobler stand up og psykose

Ny forskning viser at de fleste komikere har en personlighet et stykke unna normalen, ofte med psykotiske trekk. Per Inge Torkelsen føler seg ikke gal, men har aversjon mot å være normal.

Per Inge Torkelsen

SMIGRET: Per Inge Torkelsen beskriver seg selv som sær og spesiell og føler seg ikke gal. Han liker heller ikke å bli kalt normal.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Jeg samler på norskproduserte barberblader. Er det friskt? Det er i hvert fall sært, og jeg kan love at det ikke er det beste sjekketrikset, sier Per Inge Torkelsen.

Ny forskning viser at det er påfallende mye likhet mellom tenkemåten til mennesker med psykose, og tenkemåten til komikerne. Torkelsen stiller seg ikke uforstående til konklusjonen.

– Jeg koser meg med barberbladsamlingen min. Det er kjekt, men det er nok veldig mange som vil se på det som på grensen til galskap, sier han.

Jeg har aldri følt meg gal, eller psykisk syk. Snarere tvert imot, så føler jeg meg av og til litt for normal.

Per Inge Torkelsen, komiker

– Må være litt annerledes

Forskere fra universitetet Oxford har funnet ut at en personlighetsstruktur et stykke unna det gjennomsnittlige, kan være hemmeligheten bak evnen til å få andre mennesker til å le, skriver forskning.no.

– De kreative elementene som trengs for å produsere humor, er slående like de som karakteriserer den kognitive stilen til mennesker med psykose; både schizofreni og bipolar lidelse, sier professor Gordon Claridge ved Oxford-universitetets avdeling for eksperimentell psykologi til nettstedet.

Det tror ikke komiker Per Inge Torkelsen. Men han tenker seg at du kanskje må være litt kreativ, og ha evne til å se ting fra en annen synsvinkel.

– Og det gjør vel gjerne at du må være litt, kall det annerledes. Men jeg har aldri følt meg gal, eller psykisk syk. Snarere tvert imot, så føler jeg meg av og til litt for normal, sier han.

Tor Ketil Larsen

Psykiater Tor Ketil Larsen bekrefter at komikerne nok må inneha visse egenskaper som ikke alle andre har.

Foto: Privat

Intelligent galskap

Han får støtte fra psykiater Tor Ketil Larsen, som mener at vi må skille mellom ulike måter å bruke begrepet gal på. På den ene siden finnes galskap som psykose, eller som sykdom som plager folk. På den andre siden brukes begrepet mer åpent, som et uttrykk for å tenke annerledes, forklarer han.

– Men en god komiker vil kunne gå inn og ut av galskapen som en del av humoren, tror jeg. Det er jo en form for intelligent galskap, kanskje.

Det å være åpen for å se ting på helt andre måter, øker sannsynligheten for at du er morsom.

Tor Ketil Larsen, psykiater

En egenskap du har eller ikke?

Komikere har en personlighet som skiller seg fra normalen, viser ny forskning fra Oxford University. Per Inge Torkelsen undrer over hvem som er normale, og hvem som ikke er normale. Kan resultatet av studien tyde på at komikere har visse egenskaper resten av oss ikke har?

– Jeg var verdens kjedeligste elev på barne- og ungdomsskolen. Satt bakerst, og var livredd for alt og lukta svette. Men så merket jeg på ungdomsskolen at når jeg fortalte en vits, så lo folk mer enn når Stig fortalte samme vitsen. Og da tenkte jeg at her har jeg et eller annet, som en del andre ikke har. Og det kan vel muligens være en egenskap som du har eller ikke har. Men bortsett fra det, er humor stort sett bare hardt arbeid.

De psykoselignende personlighetstrekkene til komikerne kan være en forutsetning for evnen til å være morsom, mener forskerne. Psykiater Tor Ketil Larsen mener at evnen til å tenke ukonvensjonelt er noe som kjennetegner morsomme mennesker.

Per Inge Torkelsen

Per Inge Torkelsen trives bedre som halvgal enn normal.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– De gode komikerne tenker utenfor boksen, og de er i stand til å se ting på andre måter. Det å ha en åpenhet for å se ting på helt andre måter, det øker risikoen for at du er morsom, sier han.

Heller gal enn normal

Han forklarer at folk som ser på seg selv som veldig normale, paragrafrytterske og veldig lite fleksible heller ikke holder på med så mye humor.

Per Inge Torkelsen synes imidlertid ikke at det bare er negativt å få dette stempelet.

– Unormal ser jeg på som noe positivt. For jeg er drittlei av folk som bare går i dress og skjorte og slips, og har samme kontorjobb i førti år. De er ofte sykt kjedelige. Det hender de går på vinkurs for å prøve å lære å like dyrere viner, men det er det spenstigste de gjør. Jeg vil aldri bli sånn! sier han, og legger til:

– Så hvis jeg blir definert som galen, så tror jeg at jeg vil se på det som noe positivt.