Hopp til innhold

Skal finne ut om lavkarbo hjelper mot kvinnesykdommen lipødem

Helse Nord-Trøndelag har startet et forskningsprosjekt for å finne ut om det hjelper å kutte sukker og mel for pasienter som lider av lipødem. – Jeg er mye bedre allerede etter en uke, sier en av deltakerne.

Denne kvinnen er 31 år og er normalvektig på overkroppen. Legger og lår er fulle av syke fettceller, lipødem.

Kvinnen på bildet har lipødem, en sykdom hun trolig deler med over 20.000 kvinner i Norge. Fettceller samler seg opp i lår og legger, og beina blir tunge og smertefulle så det er vanskelig å bevege seg.

Foto: Ann-Katrin Schimmele

– Jeg sett kvinner som går hardt til verks for å gå ned i vekt, men de blir likevel ikke fornøyd med verken vektnedgangen eller smerteproblemene i beina, sier forsker og ernæringsfysiolog Siren Nymo ved Helse Nord-Trøndelag.

Hun undret seg over dette, helt til hun for noen år siden ble oppmerksom på lipødem.

Forsker og klinisk ernæringsfysiolog Siren Nymo ved Helse Nord-Trøndelag

Siren Nymo, forsker og klinisk ernæringsfysiolog ved Helse Nord-Trøndelag.

Foto: Helse Nord-Trøndelag

Dette er en kvinnesykdom som fører til fettansamling i legger og lår, gjerne også i armene. Tilstanden er smertefull, og fettet lar seg ikke så lett slanke bort.

Nymo har årelang erfaring med fedmekirurgi, men så at ikke alle fikk samme nytte av operasjon.

Stor interesse for studien

Studien hun nå leder, skal se på om en ketogen diett bedrer livskvaliteten og hjelper mot smerter for dem med lipødem. En ketogen diett har mye fett og lite karbohydrater.

Pasienter og fastleger fra hele landet har meldt interesse for studien. Rundt 100 pasienter er med, og deltakerne blir delt i to grupper.

Halvparten skal spise lavkarbomat for å komme i såkalt ketose, mens den andre gruppen skal spise vanlig mat. Begge gruppene skal redusere kaloriinntaket for å gå ned i vekt.

Et pilotprosjekt som omfattet ti kvinner, viste at ketogen diett førte til mindre smerter.

Denne studien skal finne ut om det er vektnedgangen eller selve dietten som fører til de positive resultatene.

En av dem som har fått plass, og nå er i gang med lavkarbodiett, er Samantha Iren Johansen, Hun er strålende fornøyd etter den første uka.

Samantha Iren Johansen

Samantha Iren Johansen.

Foto: privat

– Det er en ære å få være med på. For jeg vet fra før av at når jeg trapper ned på brødmat og sukker, så føles kroppen mye, mye bedre. Når jeg spiser vanlig brød, så eser kroppen ut.

Hun er også svært plaget av smerter i lårene.

– Det er som å sette metallnagler på fingrene, og stikke disse inn i lårene og holde dem der hele dagen.

Etter den første uka på lavkarbodiett er Johansen svært godt fornøyd med resultatet.

– Jeg har gått ned fem kilo. Men det viktigste er kanskje at smertene allerede er mye mindre. Før kunne jeg nesten ikke ta på lårene uten at det var vondt.

Foreningen er overbegeistret

Norsk lymfødem- og lipødemforbund jobber for et offentlig tilbud til lipødem-pasientene. For mange vil en operasjon eller fettsuging være det beste, men mange har stor nytte av andre behandlingsformer. Derfor er de svært glade for forskningen som nå pågår.

Styremedlem Elin Madsen i Norsk lymfødem- og liopødemforbund

Styremedlem Elin Madsen i Norsk lymfødem- og lipødemforbund

Foto: Marit Hommedal

– Jeg er barnslig begeistret for alt som skjer av seriøs forskning på lipødem. Sykdommen har vært kjent siden 40-tallet, men det er fortsatt veldig vanskelig å få en diagnose, sier styremedlem Elin Madsen.

– Mange med lipødem har også fedme, og da er det vanskelig når lipødem-fettet ikke kan slankes bort. Denne forskningen går rett inn i problemstillingen, legger hun til.

Madsen viser til at det foregår flere forskningsprosjekt for tiden. Blant annet er et større prosjekt under oppbygging Bergen. Det skal i gang i høst.

Foreningen har som mål at de som trenger det får en grundig utredning og en diagnose, og at de får den behandlingen de trenger. I påvente av et offentlig tilbud betaler mange for operasjon selv.

– Må spisse behandlingen

Til nå har fedmebehandlingen vært lite individuell og variert.

– Vi har vært altfor lite spissa i dette. Det er nok en stor genetisk komponent når det gjelder lipødem, men halvparten som har sykdommen, lider også av fedme. Vi vet også at sykdommen blir verre med økende fedme, sier Nymo.

Vektnedgang er vanskelig, og ikke minst er det vanskelig å leve på diett.

– Deltakerne vil få tett oppfølging og støtte av kliniske ernæringsfysiologer og masterstudenter som er med på studien, sier Nymo.

 Lipødem-pasienter skal gjennom en MR-undersøkelse

Lipødem-pasienter skal gjennom en MR-undersøkelse i forbindelse med studien

Foto: Siren Nymo / Helse Nord-Trøndelag