NRK Meny
Normal

Fornøyde Aker Kværner-ansatte

Avtalen som sikrere staten 30 prosent av aksjene i det ny Aker Holdning er godt nytt for de ansatte i Aker Kværner sier klubbleder i Egersund.

Kjell Inge Røkke og Leif Arne Langøy, administrerende direktør i Aker konsernet

Kjell Inge Røkke og Leif Arne Langøy, administrerende direktør i Aker konsernet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Fagforeningene i Aker Kværner har jobbet for å få staten inn på eiersiden. Etter at Kjell Inge Røkke solgte ut Aker Yards ble det spekulert i om også Aker Kværner kunne bli solgt ut.

Ville ha med staten

- Vi har fryktet at utenlandske spekulanter skulle ta over. De konserntillitsvalgte har derfor jobbet for at staten skulle komme inn på eiersiden for å sikre stabilitet, sier klubbleder for Fellesforbundet i Aker Kværner Offshore Partner i Stavanger Arild Håvik.

Staten går inn på eiersiden i den nye industrigiganten Aker Holding, sammen med Aker ASA, Investor AB og Saab AB. Avtalen innebærer at Aker ASA har overført selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS.

Aker vil være største eier med 60 prosent, staten vil eie 30 prosent av det nye selskapet, mens det svenske teknologiselskapet SAAB vil eie 7,5 prosent og det svenske investeringsselskapet Investor 2,5 prosent.

Gir ro

- Dette vil gi oss ro i minst sju år fremover. Markedet er svært godt for tiden og vi har veldig mye å gjøre, men det kan bli endringer på det, sier Håvik.

Oddvar Hølland

Klubbleder Oddvar Hølland i Aker Kværner Egersund

Foto: NRK

Også klubbleder i Aker Kværner i Egersund Oddvar Hølland, mener staten som eier er en garantist for trygge arbeidsplasser.

- Det gir oss ro til å skape verdier. Det er også veldig bra at det svenske industrikonsernet SAAB AB kommer inn på eiersiden. De satser på industri og det er bra, sier Hølland.

Aker Kværner har en rekke selskaper i Rogaland og flere tusen ansatte.