– Det er noen som fortsatt har et markeringsbehov

I vår ble bybaneplanene for Nord-Jæren skrinlagt til fordel for bussvei. Torsdag kveld blåste imidlertid flertallet i Stavanger formannskap liv i bybanen igjen.

Cecilie Bjelland

Cecilie Bjelland i Arbeiderpartiet tror likevel ikke ny regjering betyr noen endring for bussveien fylkestinget gikk inn for.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Venstre har sagt at vi gir oss aldri. Det betyr at før bussveien står der, så kjemper vi for at bybanen skal komme.

Per A. Torbjørnsen representerer flertallet i Stavanger formannskap. De nekter å slippe drømmen om bybanen, til tross for nederlaget i fylkestinget i høst .

Det liker fylkesvaraordfører Terje Halleland (Frp) dårlig.

– Jeg tror de fleste er litt oppgitte over at en nå får denne debatten om igjen. Debatten fra forrige gang er nesten ikke kald. Her har regionen klart å holde denne varm hele veien. Det synes jeg er uheldig og fryktelig unødvendig, sier Halleland.

– Kommer til å jobbe for å få bybanen på plass

Høyre, Venstre, KrF, SV og den uavhengige representanten Hilde Karlsen gir ikke opp bybanen. Torsdag leverte Karlsen inn forslag om å få inn et punkt om bybane som kollektivløsning i en høring om nye fylkes- og riksveier.

Hilde Karlsen

Den uavhengige representanten Hilde Karlsen leverte inn forslag om å få inn et punkt om bybane som kollektivløsning i en høring om nye fylkes- og riksveier.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Forslaget ble vedtatt med ti mot ni stemmer i formannskapet.

Les også: – Blir bybane med Høyre i regjering

Les også: – Frykter veiprosjekter settes på vent

– Den nye regjeringen har lagt en ny finansieringsmodell på bordet. Det skulle faktisk bare mangle at ikke vi i Stavanger kommune som har stort flertall med oss i bystyret, skulle gi et signal inn til regjeringen om at vi står fast på vedtaket, og kommer til å jobbe for å få bybanen på plass, sier Karlsen til NRK.

– Dette er mest av alt en krampetrekning

Cecilie Bjelland i Arbeiderpartiet tror likevel ikke ny regjering betyr noen endring for bussveien fylkestinget gikk inn for. Hun mener stavangerpolitikerne har kjørt seg fast i et blindspor.

Bybane i Stavanger

Fylkestinget sa nei til bybane i Stavanger-distriktet i vår.

Foto: Modell/Bybanekontoret

– Jeg tenker vel egentlig at dette mest av alt er en krampetrekning. Det er ingenting nytt i denne saken. Den har vært behandlet i de organene som skal behandle den, men det er noen som fortsatt har et markeringsbehov. Det som er synd, er at det kan sende blandede signaler inn til Oslo. Vi trenger at vi nå står samlet for å få mest mulig midler for å fjerne køene i dette området, sier Bjelland til NRK.

Les også: Bybanetilhengerne gir opp kampen

Les også: – Få vekk alle spekulasjonene om omkamp

Hun tror ikke forslaget fra Stavanger Formannskap vil føre til noe.

– Blant annet fordi at de som var sterkest tilhengere av bybanen tidligere på fylkesnivå, med Høyre og Kristelig Folkeparti, har sagt at nå har man truffet et vedtak. Nå går vi videre. Jeg oppfatter at vi har et fylke som er veldig konstruktive for å få løst køproblemene som er på Nord Jæren, mener Bjelland.