Forsvareren: – Min klient har nok sine formeninger om hvor hun kan være

Jæren tingrett tok politiets ønske til følge, og stengte dørene i fengslingsmøtet etter Agnes Elisabeth Müllers forsvinning i dag. Politiet har siktet ektemannen for drap, og vil ha ham i varetekt i fire uker.

Agnes Elisabeth Müller

Politiet vet fremdeles ikke hvor savnede Agnes Elisabeth Müller er.

Foto: NRK/Politiet

Fengslingsmøtet for mannen som er siktet for å ha drept Agnes Müller startet i Jæren tingrett klokka 13 i dag. Den siktede ektemannen forklarte seg i flere timer og selve fengslingsmøtet varte i over 4,5 timer. Da var ikke kjennelsen klar.

Klokka 21 kom meldingen om at han er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av ukene er i fullstendig isolasjon med forbud mot adgang til TV, aviser, radio og internett.

Ørjan Eskeland

Drapssiktedes forsvarer, Ørjan Eskeland.

Foto: Anders Fehn / NRK

Har en teori om hvor Agnes Müller er

– Min klient har forklart seg forholdsvis omfattende og detaljert og svart på alle spørsmål han har fått fra aktor, sier mannens forsvarer, Ørjan Eskeland.

Forsvareren kunne ikke kommentere hva som ble sagt i retten, men sa at den siktede mannen hadde kommet med korrigeringer og tilleggsopplysninger til tidligere avgitt forklaring. Da han kom ut av rettssalen ble han spurt om han vet hvor savnede Agnes Müller kan være.

– Min klient har nok sine formeninger om hvor hun kan være, men det kan jeg ikke uttale meg om slik situasjonen er nå, sa Eskeland.

Ektemannen til den savnede Agnes Müller i Forsand måtte forklare seg i halvannen time i fengslingsmøte i dag.
Han er siktet for å ha drept sin kone. Politiet ba om at han fengsles i fire uker.

VIDEO: Ektemannen til den savnede Agnes Müller i Forsand måtte forklare seg i flere timer i fengslingsmøte i dag. Han er siktet for å ha drept sin kone. Politiet ba om at han fengsles i fire uker.

Forklarte seg i tre timer

Fengslingsmøtet varte i flere timer lengre enn beregnet. Årsaken var mangelfull forberedelse, ifølge Eskeland.

– Årsaken var at en ikke hadde nådd å lest gjennom det siste avhøret til siktede og det nødvendiggjorde en omfattende forklaring slik at retten hadde grunnlag for kjennelsen, sier han.

– Vi har brukt nesten tre timer bare på å gjennomgå hans forklaring systematisk, sier Nord-Varhaug.

Hans sendes nå tilbake til fengsel i påvente av kjennelsen.

– Vi mener han må løslates. Han tar dette veldig tungt og er klar på at han ikke har noe med dette å gjøre. Han har samarbeidet med politiet både da han hadde status som vitne og nå, sier Eskeland.

Gikk for lukkede dører

Politiet ba om lukkede dører, altså at pressen og tilhørere ikke får være til stede. De har også bedt Jæren tingrett unnta kjennelsen fra offentligheten.

Før pressen ble sendt på gangen, sa dommeren at de tar politiets begjæring om lukkede dører til følge. Årsaken er at saken har fått stor oppmerksomhet i mediene. Dommeren sier retten legger vekt på at etterforskninga gjelder et mulig drap, og at den er i en tidlig fase. Etterforskninga kan bli skadelidende dersom dørene ikke lukkes, mener Jæren tingrett.

– Om familieforhold

Siktedes forsvarer er vanligvis for åpne møter, men støtter politiets begjæring av hensyn til parets barn.

– Generelt er jeg imot lukkede møter. Det er viktig at allmennheten får innsyn i saker av interesse, men i denne saken er vi enige med påtalemyndigheten av hensyn til familien til siktede, sier Eskeland

– Denne saken og denne siktelsen går inn på visse opplysninger om familieforhold. Min klient ønsker ikke at barna hans skal lese om dette i avisen. Det er lesekyndige barn i skolealder, legger han til.

Tilbakeholdne med opplysninger

Politiet er også i dag svært tilbakeholdne med opplysninger. Om de fant noe ved parets bolig etter mange timers undersøkelser i går, om de fremdeles tror kvinna var på Oanes ferjekai kvelden før skjærtorsdag, eller om – eller hvor – de elektroniske sporene etter henne slutter. Men alt er sentralt i etterforskninga som nå pågår, sier politiet til NRK i dag.

Ba om fire uker i varetekt

Politiet ba retten om å varetektsfengsle ektemannen i fire uker, med brev- og besøksforbud.

– Vi begjærer ektemannen varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud. De to første ukene ber vi om at han undergis fullstendig isolasjon, sa politiinspektør Kristin Nord-Varhaug.

Politiet vil også hindre at den siktede mannen kan lese om saken i mediene, og har begjært medieforbud i varetektsfengslingsperioden.

Kripos-etterforskerne gikk grundig til verks i boligen til den drapsiktede mannen (34) og Agnes Elisabeth Müller (36) i Forsand tirsdag. De undersøkte alt - både inni ut utenfor huset i Nedre Espedal.

VIDEO: Teknikere og flere hunder søkte gjennom boligen og nærområdet tirsdag.

Flere nyheter fra Rogaland