Hopp til innhold

Høyere pensjonsalder førte til forhandlingsbrudd i sokkeloppgjøret

Fagforeningene SAFE og Lederne brøt forhandlingene med Norsk olje og Gass. Industri Energi godtok tilbudet fra arbeidsgiverne.

Oljearbeidere Oseberg feltsenter
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Flere av selskapene på sokkelen er i ferd med å heve pensjonsalderen, noe som er svært overraskende og helt umulig for oss å akseptere.

Ledernes forhandlingsdelegasjon

Delegasjonen til Lederne brøt forhandlingene med arbeidsgiverne i Norsk Olje og Gass i sokkeloppgjøret.

Det sier lederen for fagforbundet Lederne etter at det ble brudd med arbeidsgiverne i Norsk Olje og Gass i forhandlingene om en ny tariffavtale på sokkelen.

Les også: Oljearbeiderne ligger an til nederlag i nemnda

Fagforeningen SAFE brøt også forhandlingene, mens Industri Energi godtok tilbudet fra arbeidsgiverne.

Arbeidsgiverne avviser pensjonskrav

Norsk olje og Gass avviste fagforeningenes krav når det gjelder pensjonsrettigheter.

-Vi kunne ikke imøtekomme deres krav knyttet til tariffesting av pensjon. Dermed ble det brudd med de to fagforeningene, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass til NTB.

Jan Olav brekke, Lederne

Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne kan ikke akseptere at flere av selskapene på sokkelen er i ferd med heve pensjonsalderen.

– Pensjonen for sliterne blir ytterligere forringet

Det er kampen om fremtidige pensjoner som er det vanskeligste temaet i forhandlingene for dem som jobber i oljeindustrien. Det samme temaet førte til streik på sokkelen for to år siden. .

– Pensjon er også svært viktig for yngre arbeidstakere som vil få sin fremtidige pensjon forringet. En slik økning av pensjonsalderen er vi redd kan smitte over til andre selskaper, og vi er misfornøyde med at pensjonen for sliterne blir ytterligere forringet, sier Brekke.

Et eventuelt streikeuttak og omfang av plassoppsigelser vil bli klart i løpet av de nærmeste dagene.

– Lederne er forberedt på å bruke alle lovlige virkemidler på vegne av våre medlemmer, og ser frem til behandlingen hos Riksmekleren, sier forbundslederen.