Forfatter spådde Listhaugs fall

Forfatter Svein Vathne mistenker at noen har smugtittet i hans uferdige bokmanus. Der står det nemlig at en justisminister fra Frp må gå på grunn av en Facebook-melding.

Svein Vathne

Listhaug-saken har gjort at forfatter og satiriker Svein Vathne plutselig fikk det veldig travelt med å skrive ferdig boka si. – Virkeligheten har gått forbi meg, sier han.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Noen har fått innsyn i ei mappe på datamaskinen min, sier Svein Vathne.

Han er kanskje best kjent som mannen bak den satiriske Facebook- og Twitter-kontoen «The Real Frp». Men Vathne skriver også på en bok, og innholdet i det foreløpige manuset virker plutselig veldig kjent.

– Manuset omhandler en justisminister fra Frp som går ut av regjeringen på grunn av en Facebook-melding, og etter hvert danner et eget parti, sier han.

– Det er nesten vanskelig å tro du snakker sant?

Ja, jeg kan skjønne det, men jeg har altså notater og et påbegynt manus liggende på datamaskinen.

Flere år med harselas

Vathne selv er solid plantet på venstresiden, og har blant annet vært lokalpolitiker for SV i Sandnes. Hans populære oppdateringer i sosiale medier har også utkommet i bokform i 2017. Etter flere års harselas og parodiering med Frp, har Vathne blitt bedre kjent med Frp enn de aller fleste.

‪"Derfor jobbes det med en løsning der justisminister Sylvi Listhaug (Frp) må beklage igjen – denne gang ektefølt." Denne løsningen innebærer et lydopptak og en 3d-printet versjon av justisministeren. ‬

Publisert av The Real Frp Søndag 18. mars 2018

Tanken med den nye boka er å gi et frampek på hvor et politisk polarisert Norge kan ende opp.

Hendelsene de siste dagene med tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har gjort at forfatteren må rydde timeplanen framover.

– Jeg har tenkt at jeg har god tid å skrive dette, for det vil ikke skje så fort, men nå har virkeligheten gått forbi meg. Jeg må få opp farten!

Vathne har for eksempel ikke skrevet selve Facebook-meldingen som feller hans justisminister.

– Nå ser det ikke ut til at jeg trenger å skrive den, jeg kan jo bare bruke den virkelige, sier Vathne lattermildt.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill

Dette innlegget på Sylvi Listhaugs (Frp) Facebook-side ble for drøy kost for opposisjonen.

Foto: NRK

Overrasket over avgangen

Forfatteren sier han er «genuint overrasket» over at Sylvi Listhaug valgte å gå av som statsråd.

– Jeg hadde sett for meg at det skulle bli kabinettsspørsmål, og at KrF skulle trekke seg for å unngå regjeringskrise.

Laster Twitter-innhold

– Hvor sannsynlig er det at hun starter eget parti, som du skriver om i bokmanuset ditt?

Nå har jeg faktisk tre tidligere justisministere å velge mellom, men det er nok størst sannsynlighet med den siste. Listhaug har en kraftig tilhengerskare og er den som er mest polariserende og mest distinkt i sin væremåte. Klart det kan skje. Norge har ikke et rent høyrepopulistisk parti, det har veldig mange andre land, sier Vathne.