Hopp til innhold

Maja Lunde får miljøpris: – En anerkjennelse av at litteraturen spiller en rolle

Maja Lunde er den første forfatteren som får Rachel Carson-prisen.

Maja Lunde

STOLT OG YDMYK: Forfatter Maja Lunde beundrer den kjente zoologen og biologen Rachel Carson, og sier Carsons bok Den tause våren betyr mye for henne.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

– Jeg er stolt og ydmyk. Det er stort å få en pris i Rachel Carsons navn, sier forfatter Maja Lunde.

Lørdag ble det kjent at hun får Rachel Carson-prisen for 2021. Prisen deles ut hvert andre år, og skal hedre minnet til den avdøde zoologen og biologen Rachel Carson.

Forrige prisvinner var Greta Thunberg i 2019. Tradisjonelt har prisen gått til miljøaktivister, marinbiologer og biologer.

Lunde er den første forfatteren som mottar prisen.

– Jeg ser at bøkene mine når fram til veldig mange og skaper refleksjon rundt klima- og naturkrisen. Det er mange veier inn til samtaler om de store og viktigste spørsmålene i vår tid. Prisen er en anerkjennelse av at litteraturen spiller en rolle her, sier Lunde.

Mener Lunde når ut på en annen måte

Maja Lunde er en av Norges mest suksessrike forfattere. Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og solgt i 2,5 millioner eksemplarer.

Lundes bøker når ut til folk på en annen måte enn klassisk forskningslitteratur og vitenskapelige tekster, mener Hege Aasbø som sitter i styret til Rachel Carson-prisen.

– Maja Lunde har gjort noe helt spesielt. Hun har vært en veldig viktig stemme internasjonalt for å skape forståelse og kunnskap for miljø- og klimakrisen. Hun skaper nytt engasjement som vil kunne snu utviklingen.

Aasbø mener miljøkampen trenger positive saker.

– All oppmerksomhet er viktig, men det er av og til viktig å feire også. Feire dem som gjør en ekstra innsats. Ikke bare peke på alt som går galt, går for sakte og skulle vært bedre.

Rachel Carson

Zoologen og biologen Rachel Carson.

Hjerne og hjerte avgjørende

Maja Lunde tror leserne får en annen forståelse av klimaspørsmålet og artsmangfoldet når de leser bøkene hennes. Hun er bevisst på at hun ikke formulerer klare budskap eller gir bøkene merkelapper.

– En fiksjonstekst lar leseren være på innsiden. Gjennom et annet menneske får leseren oppleve hvordan det er å være i en fremtid der vi for eksempel ikke har klart å stoppe global oppvarming eller artsutryddelse, sier Lunde.

– Å lese litteratur er å leve gjennom andre mennesker. Tilbakemeldingen fra leserne er at bøkene setter i gang følelsene på en annen måte enn en forskningsrapport eller en politisk tale, legger hun til.

Lunde skal delta når prisen deles ut i Stavanger til høsten, under Kapittel-festivalen og Forskningsdagene.

Selve prisen består av en pengesum og en bronsestatuett.