Kan bli eksamen før russefeiring

Russen kan måtte vente med feiringen til etter at eksamenene er gjennomført hvis Oslo, Akershus, Rogaland og Buskerud får det som de vil.

Russ fester på Lillehammerr

For russen er det mye festing i forkant av eksamensperioden. her fra det store russetreffet på Lillehammer. Rogaland er blant fylkene som ønsker skriftlig eksamen før russetiden.

Foto: Alexander Nordby / NRK

De fire fylkene ba tidligere denne uken kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om å endre skoleåret for elever på videregående, slik at avvikling av skriftlig eksamen bytter plass med russefeiringen, skriver Aftenposten.

For at russen fortsatt skal få tilstrekkelig antall timer i løpet av året, åpnes det for å starte skoleåret en uke før.

Hvis forslaget går igjennom, vil all undervisning avsluttes rundt 25. april. Da vil også avviklingen av skriftlig eksamen starte opp. Russen vil kunne feire fra 16. mai og fremover, før det blir muntlig eksamen, som i dag, ca. 8–18. juni.

Foreslår fire testfylker

De fire fylkeskommunene mener ordningen bør innføres på nasjonalt nivå, men hvis det ikke går, foreslår de at den blir gjennomført som forsøksordning i de fire fylkene.

– Russefeiringen har eskalert. Vi må ta konsekvensen av det på et eller annet vis. Så må vi forvente at russen klarer å holde seg litt lenger før de begynner å feire, sier fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus.

Konsert med Kygo

Denne helga hadde 13.000 russ funnet veien til Rogaland og det store landstreffet i Kongeparken.

Foto: cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Oslos skolebyråd Anniken Hauglie (H) beskriver russetiden som en gigantisk støysender inn i eksamensarbeidet.

Skaper krøll

Statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet påpeker at forslaget vil innebære en rekke praktiske utfordringer.

– Man må ha alle arbeidstakerorganisasjonene med seg for å gjennomføre såpass omfattende endringer i skoleåret. Jeg har forståelse for hvorfor man ønsker dette, men vil også understreke at russefeiring er et privat anliggende, sier Jordahl.

Vestfold fylkeskommune har tidligere søkt Utdanningsdirektoratet om å komprimere skoleåret for at russen skal bli ferdig med eksamen før 17. mai.

Det er for tidlig å si om fylkene får lov til å teste ut endringene. Per i dag er det uaktuelt å innføre en slik ordning for hele landet.