Han vil ha egne ritt for elsyklister

Elsykkelentusiast mener det burde være egne sykkelritt for elsyklister, der det skal være mulig å delta med trimmede sykler.

Erlend Kristensen

Erlend Kristensen vil ha egne sykkelritt der elsyklister kan konkurrere på lukkede baner – med trimmede sykler. Her suser han av sted på sin egen elsykkel.

Foto: Erik Waage / NRK

– For å få flere til å sykle, bør vi lage ritt for elsyklister, sier Erlend Kristensen.

Det finnes hundrevis av sykkelritt i Norge, men ingen for elsyklister. Nå vil elsykkelentusiasten Kristensen at det skal være egne konkurranser for dem som sykler med elektrisk hjelpemotor.

Erlend Kristensen

Erlend Kristensen.

Foto: Julie Renee Buene / NRK

– Det er jo helt spesielt når det gjelder elsykler at det per i dag ikke er konkurranser. Det hemmer utviklingen av dette fantastiske, miljøvennlige kjøretøyet. I all annen idrett og motortransport er det konkurranser, og det er det som driver fram de beste kjøretøyene, sier Kristensen.

Lukkede baner

Loven sier at motoren på elsykler kun skal drive sykkelen opp til 25 kilometer i timen. Kristensen mener at elsykkel burde bli en egen sport på lik linje med andre motorsporter, der det også skal være lov å trimme motoren til å kjøre over fartsgrensa.

Usikkerhetsmomentet før start var om alle el-syklene taklet monsterbakkene.

VIDEO: I juli i fjor prøvde elsyklister å komme seg opp nesten 1000 høydemeter opp fra Lysebotn i Forsand.

– Du kan ha ritt for lovlige elsykler, og et eget ritt for elsykkel på lukkede baner for å utvikle sykkelen. Du kan håndtere sykkelen i stor fart, som i andre motorsporter, mener Kristensen.

Advarer mot ulykker

– Jeg veldig skeptisk, og tror det hadde blitt for mange trimmede sykler som går alt for fort. Det hadde fort gitt problemer for andre trafikanter, og stygge ulykker. Disse syklene er jo ikke dimensjonerte for høy fart. De har ikke bremser som en moped eller en motorsykkel, sier Marton Digernes, leder av Bryne sykkelklubb.

Marton Digernes

Marton Digernes, leder av Bryne sykkelklubb, mener at egne elsykkelritt kan være farlige for sikkerheten. Han vil heller ha elsyklistene over på vanlig sykkel.

Foto: Julie Renee Buene / NRK

Han tror slike konkurranser kan være farlig, og frykter at elsyklistenes konkurransesykler fort ville havne ute på veien. Han vil heller ha elsyklistene over på vanlig sykkel.

– Det burde helst vært enda mer kontroll fra myndighetene på disse syklene, som det blir stadig flere av, sier han.

– Formel 1-biler går fort, men man kjører jo ikke slike biler på vanlige veier. Det er en myte at det er farlig. Det er ikke farlig hvis du kjører kontrollert, mener elsyklist Kristensen.