Skal vurdere bussrabatt for asylsøkere

Razek Ayranij fra Syria vil bli kjent med Norge, men opplever at dyre busspriser bremser mulighetene til å komme seg rundt i regionen. Nå arbeider flere krefter for at asylsøkerne kan få busse billig eller gratis.

Razek Ayranij

– Det er altfor dyrt for meg å ta bussen, og derfor blir jeg bare her på mottaket. Men jeg har lyst å lære meg språket, og komme meg ut. Kanskje får jeg noen nye venner her? Jeg håper det kan blir en løsning for oss, sier Ayranij.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Landets største midlertidige mottak på Forus er plassert i kanten av et boligområde, i en klynge av næringsbygg. For syreren Razek Ayranij er Statoils hovedkontor, en bensinstasjon og en matbutikk noe av det han møter når han tusler utenfor mottaksområdet.

– Jeg har lyst å se hvordan det tradisjonelle livet i Norge er. Nå bruker jeg tiden min sammen med andre asylsøkere med ulike nasjonaliteter, sier han.

Håkon Faarlund Hetland

ØNSKER RABATTORDNING: – Asylsøkerne har dårlig økonomi, men har et behov for å komme seg ut av mottaket og rundt i regionen, sier Håkon Faarlund Hetland (KrF).

Foto: Øyvind Ganesh

Han skulle gjerne benyttet seg av kollektivtilbudet for å komme seg rundt, til ulike aktiviteter og tilbud, men det blir for kostbart å betale over 100 kroner tur/retur. En problemstilling som politikerne nå ser på.

– Integreringsarbeidet starter fra dag nummer en, og det er utrolig viktig at asylsøkerne kommer seg rundt i regionen, sier KrF-politiker i fylkeskommunen, Håkon Faarlund Hetland.

Han foreslår buss til billigpris for alle asylsøkere:

– Vi bør se på muligheten for rabattordning, på lik linje med den studenter og pensjonister har, sier han.

Ønsker gratistilbud

Asylsøkere på akuttmottak får utbetalt 490 kroner per måned. Mange på Forus har ennå ikke fått utbetalinger.

På grunn av regelverket har ikke asylsøkerne kredittkort, men mottar kontanter eller kronekort. Dermed kan de ikke kjøpe billett via applikasjon på telefonen, men må betale kontant på bussen som betyr høyere pris. Svært få på mottaket benytter seg av kollektivtilbudet.

Lars Petter Einarsson

– Svært få på mottaket benytter seg av kollektivtilbudet per i dag, sier kommunikasjonsansvarlig ved Forus Midlertidig Mottak, Lars Petter Einarsson.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

Kommunikasjonsansvarlig på Forus Midlertidig Mottak, Lars Petter Einarsson, tror det er vanskelig å organisere en rabattordning og foreslår gratis busstilbud for asylsøkerne:

– Dette er ikke snakk om tapte inntekter, for flesteparten av dem vurderer ikke å ta bussen til fullpris, sier han og skisserer følgende forslag:

– La identitetskortet deres bety gratis busstur, så er all administrasjon og organisering løst. Det hadde vært et kjempetilbud fra fylket, sier han.

Mottaket kjenner ikke til at det finnes rabattert busstilbus andre steder i landet.

Frp avviser ikke forslaget

Billigbuss for asylsøkere er tema når samferdselsutvalget i fylket møtes neste onsdag. Frp-politiker Terje Halleland er en av personene i utvalget, og avviser ikke forslaget om rabatterte priser.

– Problemstillingen har fram til nå vært ukjent for oss, men vi er nødt å se på dette og kartlegge konsekvenser og kostnader, sier han.

Terje Halleland

Terje Halleland (Frp) er en av politikerne som nå skal diskutere om asylsøkerne bør få rabatterte busspriser.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hvem skal ta regningen for et sekundært tilbud for asylsøkerne i fylket? Mottaket mener at deres oppdrag er å fylle primærbehov, og ser ikke at det er deres ansvar å betale dette.

Fylkeskommunen har per nå ingen kostnader med asylstrømmen, men er likevel ikke pålagt å tilby billigere bussturer.

– Det stilles ingen krav til oss med tanke på dette, men det er klart at dersom fylkets kollektivtilbud kan bidra i integreringsarbeidet, er dette noe vi må se på, sier Halleland.