Hopp til innhold

Foreleser vil trekke hele klassen – alle klager

Foreleseren ville sette ned karakteren til en hel klasse ved Universitetet i Stavanger fordi de ikke møtte på en gjesteforelesning. Nå har hele klassen sendt inn klage.

Universitetet i Stavanger

De 29 studentene som har lagd, tar en mastergrad ved Handelshøgskolen i Stavanger. Foreleseren mener et møte med næringslivet var obligatorisk.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– På vegne av studentene blir jeg oppgitt og småforbannet, sier Anine Klepp, leder i studentorganisasjonen (StOr) i Stavanger.

Alle de 29 studentene som følger faget Valuation på Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger mener de er urimelig behandlet av foreleseren, og har klaget ham inn til ledelsen ved høgskolen.

Foreleser: – Da følger de ikke med

Torsdag for én uke siden møtte masterstudentene i anvendt finans til forelesning. Foreleseren var, ifølge studenter NRK har snakket med, tydelig irritert fordi ingen hadde meldt seg på et møte, en gjesteforelesning, hos Næringsforeningen i Stavanger-regionen samme kveld. Møtet ble derfor avlyst. Foreleseren skal så ha sagt at studentene kom til å få trekk i karakteren.

Anine Klepp, leder i StudentOrganisasjonen (StOr) i Stavanger

Anine Klepp leder i StudentOrganisasjonen (StOr) i Stavanger. Hun står fast på at foreleseren burde ha kommunisert tydeligere.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Studentene mener at de aldri ble skikkelig informert om møtet – i alle fall ikke at det var obligatorisk.

– Da følger de ikke med, sier foreleseren, professor Bernt Arne Ødegaard.

Han fastholder at kvelden var obligatorisk. På møtet skulle representanter fra to lokale bedrifter holde foredrag.

Beskjed to uker på forhånd

– Jeg opplyste klassen om at næringslivet i Stavanger holdt et møte som var åpent for alle studenter i finans, men siden det var spesielt interessant for denne klassen, skulle alle møte opp, sier han.

Manglende oppmøte vil få konsekvenser for karakteren i faget, og samtlige studenter risikerer å bli trukket.

– Vurderingen av denne klassen er delvis eksamen, delvis deltakelse i klassen. Så dette er en liten bit av vurderingen. Jeg kan jo si at klassen i fjor møtte opp, sier Ødegaard.

Han varslet studentene om møtet i Næringsforeningen via e-post til studielinjeforeningen, og ga så beskjed på en forelesning drøye to uker i forkant. Dette er tilstrekkelig, sier han til NRK.

Studentorganisasjonene: – Ikke lov

Nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Synne Grøntvold, mener obligatorisk undervisning må varsles ved semesterstart.

– NSO mener at dette må være godt informert om fra starten av, og det skal ikke være mulig å endre etter at semesteret har startet, sier hun.

StOr-leder Klepp mener også at foreleseren burde informert bedre.

– En foreleser kan ikke bare si til seg selv at det er obligatorisk, og forvente at studentene møter. Dette må kommuniseres tydeligere, mener hun.

Professor Ødegaard synes det er svært synd at ingen meldte seg på.

– Studentene fikk en sjanse til å møte næringslivet, som de burde grepet med åpne armer. Spesielt i en tid der det å få jobb i Stavanger ikke er det letteste, sier han.