Foreldrene får påvirke studievalg

En av fem elever på videregående skole lar seg påvirke av foreldrene når de skal velge videre studier, viser en spørreundersøkelse.

I dag, 15. april, går fristen ut for å søke på universiteter og høgskoler. I en spørreundersøkelse gjort av studiesøkeportalen Studentum kommer det frem at én av fem elever blir påvirket av foreldrene sine når de velger studier.

Jeg kan ikke nekte for at foreldrene mine også gjerne vil at jeg skal bli noe stort og viktig.

Caren Asmheleiki

Dette er en økning på sju prosent fra året før. At 20 prosent lar seg påvirke er dessuten betraktelig høyere enn i Sverige, der bare sju prosent svarer det samme.

– Flere vil studere i år

– Det er er ganske mange. Samtidig har det vist seg at nordmenn er de i Norden med foreldre som har den høyeste utdanningen. Så det er ikke overraskende at mange spør foreldrene sine om råd når de skal velge, sier informasjonssjef i Studentum, Siv Merete Tuer.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Samordna opptak 2010

Fristen for å søke om studieplass går ut i dag, 15. april. En undersøkelse viser at 20 prosent av alle skoleelevene lart seg påvirke av foreldrene før de velger studie.

Foto: Skjermdump: samordnaopptak.no

– Det kan også ha noe med at flere ønsker å studere i år enn i fjor, legger hun til.

– Betyr mye hva familien jobber med

Rådgiver på St. Olav videregående skole i Stavanger, Terje Andreassen, mener det er naturlig at barna diskuterer med foreldrene sine om hva de skal bli.

Da jeg begynte i første klasse tenkte jeg at skulle bli advokat, som faren min vil. På slutten av andre klasse fant jeg ut at det ikke var noe for meg.

Sarah Bushura

– Det er en diskusjon de har hatt hjemme lenge. Det betyr dessuten mye hva foreldre eller familiemedlemmer jobber med, sier Andreassen.

Fikk ikke gå helse og sosial

Sarah Bushura

Sarah Bushura hører på foreldrene sine når hun velger skole.

Foto: Privat

Sarah Bushura, som lyttet til foreldrene da hun valgte videregående, går i tredje klasse på St.Olav. Hun tror hun har størst sjanse til å «komme noen vei» hvis hun gjør det foreldrene vil.

– De har levd lenger enn meg, og de har mer kunnskap og erfaring, mener hun.

Bushura fikk foreksempel ikke lov til å gå på helse og sosial da hun skulle begynne på videregående.

Har søkt på ti studier

– Da jeg begynte i første klasse tenkte jeg at skulle bli advokat, som faren min vil. På slutten av andre klasse fant jeg ut at det ikke var noe for meg, og endret retning. Det er lett å bli påvirket av foreldre, men samtidig kan det beste for dem ikke være det beste for deg, sier hun.

Caren Asmheleiki har søkt på ti forskjellige studier, og mener han bestemte selv.

– Jeg har søkt på alt fra siviløkonom til jus. Det er vel mest jeg som fokuserer på det, men jeg kan ikke nekte for at foreldrene mine også gjerne vil at jeg skal bli noe stort og viktig.

Bendik Mork

Bendik Mork skal ta ingeniørutdannelse, akkurat som sine foreldre.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Oslo-elever også påvirket

I hovedstaden er trenden den samme; foreldrene har mye å si for valg av studier. Elevene som NRK snakket med ved Kristelig Gymnasium sier alle at de mer eller mindre blir påvirket av mor og far.

– Både mamma og pappa er ingeniører, og jeg vil selv ta den utdannelsen. Jeg føler ikke at de har presset meg, men de har helt klart påvirket mitt valg, sier 17-åringen Bendik Mork.

Alexandra Løvenskiold går andre året på Kristelig Gymnasium i hovedstaden. Hun sier at foreldrene helt klart ønsket at hun skulle på denne skolen, og de har klare råd på hva hun bør gjøre videre.

– Begge foreldrene mine studerte i USA, og de anbefaler meg å gjøre det samme. Pappa skal ta meg med til USA i sommer for å sjekke mulighetene, sier hun.