Hopp til innhold

– I dag putter vi på ungene allverdens sikkerhetsutstyr

De ansvarlige for landsleiren får uventet mange henvendelser fra foreldre om at barna skal beskyttes mot fysisk ubehag.

Speidere i fjellet

Mer enn 10 000 speidere skal denne uken på tur til Preikestolen. Veien dit kan være bratt og ikke alltid ufarlig. Speiderlederne mener foreldrene bekymrer seg i overkant mye om ungenes fysiske utfordringer i naturen.

Foto: NRK

– Det er gøy å gå ut på haik. Det er nesten det gøyeste ved leiren, man «grugleder» seg litt til det.

Det sier Gustav Rehorst, som er en av de unge speiderne som er på landsleir i Stavanger denne uken. I løpet av landsleiren i Stavanger skal alle speiderne i løpet av uken ut på haik i området, uten voksne.

– Det er litt gøy da, å gå sånn alene og prøve å finne veien alene. det er ganske viktig da, sier Gustav.

– Hva er det som kan være skummelt hvis dere er ute på haik alene?

– Ikke finne til dit vi skal, gå oss bort, gå et annet sted enn det vi skal.

Seidere på leir

Når speiderne er på leir, hører øks og kniv med til utstyret.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

4000 speidere har allerede sovet ute en natt ulike steder i Stavanger-distriktet. De aller fleste klarte seg fint, men natt til onsdag måtte fire unge speidere hentes hjem av redningspatruljen i helikopter.

– Vi bygger en robusthet i samfunnet

Til tross for denne hendelsen vurderer Leirsjef Ingrid Nordbø ikke å kutte ut haik resten av leiruken.

– Det er en arena som gir utrolig mye viktig læring. Det å få så mange unger på haik som vi har denne uken er med på å bygge en robusthet i samfunnet totalt sett ved at det er så mange barn som får en viktig turerfaring og trener viktige ferdigheter.

Les også: Vil du nyte naturen i fred og ro, styr unna Preikestolen denne uken

Les også: – Knivane må ligga att i telta

I forkant av leiren har lederne mottatt uventet mange meldinger fra bekymrede foreldre.

Ingrid Nordbø

Ingrid Nordbø er leirsjef for speiderne. Hun mener erfaringene fra haik og fysisk utfoldelse er med å bygge en robusthet i samfunnet.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Vi opplever mange henvendelser fra foreldre som er opptatt av at barna først og fremst skal beskyttes mot fysisk ubehag, enten det er å bli våt og kald, kutte seg på kniv, få skrubbsår eller å ha fysiske utfordringer i naturen, sier Nordbø.

– Det har gått fra vind i håret til hjelm

Gunnar Breivik, som er professor ved Norges Idrettshøyskole, mener for mye kontroll og beskyttelse har erstattet mestring hos barn.

Gunnar Breivik

Gunnar Breivik, som er professor ved Norges Idrettshøyskole, mener for mye kontroll og beskyttelse har erstattet mestring hos barn.

– Det har gått fra vind i håret til hjelm. Vi som vokste opp etter krigen visste ikke hva sikkerhetsutstyr var. I dag putter vi på ungene allverdens sikkerhetsutstyr. det er en kjempestor endring når det gjelder forståelsen av eget ansvar, sier Breivik.

Idrettsprofessoren tror barn tidlig skjønner hva som er farlig.

– Jeg er ikke noe redd for å slippe ungene relativt fritt, men det er visse ting som de ikke kan vurdere når de er små. Det er visse ting du må være velig på vakt overfor å gi barna veldig klare meldinger om, sier idrettsprofessoren.

– Voksne nok til å ta ansvaret

Faren til Gustav, Kjell Arild Rehorst har merket at det er ulike meninger blant speidernes foreldre.

– Mange foreldre er redde for å sende dem ut, fordi foreldrene tror de ikke klarer seg, men det viser deg veldig ofte at når barn får ansvar så er de voksne nok til å ta det ansvaret. Det er voksne mennesker rundt i hele løypa som passer på dem. Det er ikke langt til førstehjelp og slikt hvis det skulle skje noe, sier Rehorst.