Slik får foreldrene vite hva barna har gjort i barnehagen

Ansikt til ansikt-samtalen i garderoben dominerer fremdeles i barnehage-Norge. En barnehage på Karmøy har tatt et steg videre.

Cecilie Vedøy

Cecilie Vedøy tar bilder av barn som aker i Bygnes Vitenbarnehage på Karmøy. Seinere samme dag kan foreldrene logge seg inn og se at barna har vært på akebrett den dagen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Elsbeth Ørjansen

Elsbeth Ørjansen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Om morgenen kan det være så hektisk at du glemmer å gi beskjeder.

Hilde Hå Brekke, mor

– De ansatte skriver inn hva de har gjort. I dag har de vært ute med akebrett, og det er det lagt til bilder av, sier Elsbeth Ørjansen, daglig leder i Bygnes Vitenbarnehage.

Barnehagen i Kopervik på Karmøy har tatt i bruk et nettbasert system som gjør at de ansatte hver dag kan informere foreldrene, individuelt eller i fellesskap, om ting som har skjedd i barnehagen den dagen.

Får beskjeder om fri, sykdom og lue

Samtidig kan foreldrene gi barnehagen beskjeder. Har du glemt å fortelle personalet at det er farmor som henter i dag, eller at gutten har med seg en tablett han må få klokka 12? Da kan du sende beskjeden, sjøl om du er vel framme på jobben.

– Vi får meldinger om barna kommer, om de er syke, om de skal ha fri, om det er viktig at de har lue på seg eller andre ting foreldrene ønsker å gi beskjed om, sier Ørjansen.

Hilde Hå Brekke har to barn i barnehagen. Hun er storfornøyd.

Synes «garderobesamtalen» fungerer fint

– Det er nesten så det har blitt bedre. Om morgenen kan det være så hektisk at du glemmer å gi beskjed av typen «I dag var hun oppe klokka 05, og bør kanskje legges litt tidlig i dag». Men da kan jeg bare legge det inn, sier hun.

Elin Bauge Dybdahl

Elin Bauge Dybdahl.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Amanda barnehage i Haugesund har derimot ikke tatt systemet i bruk.

– Det er greit å kunne ha den gode kommunikasjonen med foreldrene i garderoben, sier Elin Bauge Dybdahl, daglig leder.

Hun synes ikke hun er gammeldags av den grunn.

– Vi sier fortsatt god morgen og ha det

– Vi er tilgjengelige hvis foreldrene ønsker å ta kontakt. Ellers har vi foreldresamtaler og fora som det, sier hun, som ikke utelukker at de kommer til å ta i bruk digitale kommunikasjonstjenester i framtida.

– Jeg ser ikke bort fra at vi må følge med i tida, men per i dag ønsker vi ikke å gjøre noe annerledes enn vi gjør i dag, legger hun til.

Verktøyet, som heter Vigilo, går likevel ikke på bekostning av den vanlige kommunikasjonen, sier daglig leder Ørjansen.

– Dette er et supplement. Vi sier fortsatt god morgen og ha det, og prøver å fortelle hva vi har gjort den dagen, sier hun.