Enkle grep i hverdagen skal til for å spare penger. Hørt det før?
I en tid med høye priser blir vi pepret med tips om hvordan vi kan spare penger på blant annet mat og strøm.
Men lønner det seg å bytte bank? Klart det gjør, sier Forbrukerrådet.
Etter noen år med historisk lave renter, har Norges Bank i 13 omganger siden 2021 hevet styringsrenten. Og bankene har fulgt etter.
Samtidig som rentenivået stiger, kappes bankene om boliglånskundene. Så hvorfor er det ikke flere som bytter bank for å få bedre vilkår?
– Det er tidkrevende og jeg orker ikke styret med å gå frem og tilbake, sier Eirik Østhus Olavesen, som NRK treffer på tur med familien i Stavanger sentrum.
Vanskelig å sette seg inn i
Olavesen innrømmer at han ikke er flink til å bytte bank, selv om han vet at det er penger å spare. På spørsmål om hvorfor han ikke tar grep, tygger han litt det.
– Å stille spørsmål til den nye banken om rentene og vilkårene, og ja ... Jeg orker det bare ikke, sier småbarnsfaren.
Han forteller at han har byttet bank et par ganger tidligere, men at han har opplevd det som komplisert og vanskelig.
– Jeg har gitt opp, sier Olavesen.
– Jeg har byttet bank et par ganger, og da har det bare vært komplikasjoner, sier Eirik Østhus Olavesen på trilletur i Stavanger sentrum.
Foto: Hanne Høyland / NRKEt steinkast unna treffer NRK direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet. Hun mener mange er usikre og tror det er vanskeligere å bytte bank enn det i realiteten er.
Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket reiser rundt for å hjelpe folk til å gjøre kloke økonomiske valg. Her i Stavanger.
Foto: Hanne HøilandBlyverket mener imidlertid du kun trenger å sette av en halvtime. Den kan du få godt betalt for.
– En tommelfingerregel er at for hver million du har i lån, kan du spare cirka 5.000 kroner på å prute ned renten 0,5 prosentpoeng. Med et boliglån på 4 millioner kroner, som jeg ikke tror er helt uvanlig, tilsvarer det 20.000 kroner i året, sier Blyverket.
Tilbake på Domkirkeplassen i Stavanger treffer NRK Silje Nicoline Eikevoll Hansen, som sier at hun og samboeren ikke pleier å bytte bank – men at de jevnlig reforhandler med banken.
– Da har vi fått bedre rente og vilkår, sier Hansen.
Silje Nicoline Eikevoll Hansen forteller at hun og samboeren jevnlig går i dialog med banken om vilkår og rentenivå.
Foto: Hanne Høyland6 av 10 dropper å reforhandle eller flytte
Ifølge Jorge B. Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, kan bankbytte være et enkelt grep for å rydde bort betydelige kostnader i husholdningsbudsjettet.
– Det er store penger å spare. Det kan være opptil 2000 kroner i måneden, eller 24.000 kroner i løpet av et år, sier Jensen.
– 2000 kroner i måneden? Hvor stort lån må du ha da?
– Gjennomsnittprisen på en bolig på landsbasis er 4,7 millioner kroner. Det er ikke uvanlig å ha et lån på 3,5 millioner kroner, sier Jensen.
Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.
Foto: Martin LeiglandI en årlig undersøkelse kartlegges nordmenns prute- og bytteaktiviteter innen bank og forsikring. Fra årets undersøkelse kan vi lese at:
- 6 av 10 ikke flyttet eller reforhandlet noen bank- eller forsikringstjenester i løpet av fjoråret.
Jensen påpeker at det viktigste ikke er at du bytter bank eller forsikring, men at du ikke betaler overpris eller unødvendig mye på boliglånet ditt.
Her er unge voksne flinke, mens de eldre kan være unødvendig lojale.
– Det kan også ha noe med lånestørrelse å gjøre, altså hvor mye renteutgiftene betyr for økonomien i husholdningene. I etableringsfasen er boliglånet en av de største utgiftene i en småbarnsfamilie, sier Jensen.