Stormen sendte vindmåleren i bakken

Hver tredje dag i desember og januar blåste det minst liten storm på Eigerøy. Derfor blåste værstasjonen til Arne Ove Østebrøt ned.

Værstasjonen på Eigerøy

Det ble for mye vind for værstasjonen på Eigerøy.

Foto: Arne Ove Østebrøt

– Jeg gjorde et forsøk på å måle vinden, men så blåste hele værstasjonen ned. Stangen brakk, den øverste delen falt ned og været ødela moroa for meg, sier Arne Ove Østebrøt.

Det ble rett og slett for mye av det gode for hobbymeteorologen som holder til på nordre Eigerøy utenfor Egersund i Rogaland. Det har blåst så kraftig at hele målingsutstyret som skal måle vinden, har blåst ned.

– Nå støtter jeg meg med målestasjonen ved Eigerøy fyr. Det står veldig utsatt til, men gir en del data, sier han.

21 dager med minst liten storm på to måneder

Det har blåst godt i Rogaland de to siste månedene og det er fortsatt meldt periodevis liten storm i fjellet og sterk kuling i lavlandet.

Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at det blåste 20,8 meter i sekundet, liten storm, eller mer 10 dager i desember 2013 og 11 dager så langt i januar 2014 på Eigerøy. Fire av desemberdagene var styrken oppe i sterk storm, altså over 28,5 meter i sekundet.

– Det blåste heftig i hele desember. Jeg fikk målt 36 meter i sekundet den 5. desember. Orkangrensen er på 33 meter i sekundet. I januar har det ikke vært sterkere vind enn 26,4 meter i sekundet, men det er sterk storm. Det har blåst sterk og stiv kuling omtrent sammenhengende hele januar, sier Østebrøt.

Rister i husene på Eigerøy

Han kan ikke huske at det har vært så mye vind i én sammenhengende periode før.

– Vi er vant med en storm i ny og ne, men stormen gir seg som regel etter fire til fem timer. Nå står det på kraftig døgn etter døgn, og det er veldig spesielt, sier Østebrøt.

– Det er en heftig opplevelse å bo her i stormen. Når det kommer opp i orkan styrke rister det godt i huset, men vi har sikret oss godt så det går som regel greit, sier han.

– Blir lei av kuling to måneder i strekk

På værutsatte Utsira blåste det over 20,8 meter i sekundet 8 dager i desember og 5 dager så langt i januar.

– Det har vært orkan på Utsira i løpet av vintermånedene, men akkurat nå de siste ukene har vi ikke hatt mer enn sterk storm. Det blåser friskt her ute, sier varaordfører Tor Erling Skare.

Han er styrmann på båten mellom Haugesund og Utsira, og har blitt godt vant til værharde forhold om bord og på land.

– November, desember og januar er jo de tradisjonelle uværsmånedene. Vi har hatt finere vintre de siste årene, og har nå fått en påminnelse om hvordan januar kan være. Du blir lei når det blåser kuling hver dag i en til to måneder. Det blåser hver dag, og vi får aldri gjort noe arbeid i hagen, sier Skare.